Megemlékeztek a „döner-gyilkosságok” áldozatairól

Angela Merkel bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól, akik a neonáci sorozatgyilkosságok következtében vesztették életüket.  A csütörtöki gyászünnepségen a német kancellár így fogalmazott: „gyilkosságok szégyent hoztak a hazára”.  Délben országszerte egyperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

„Nem maradnak többé magukra gyászukban”

A Gendarmenmarkt téri Koncertteremben emlékeztek meg a neonáci sorozatgyilkosságok áldozatairól, akik a Nemzetiszocialista Földalatti Mozgalom (NSU – Nationalsozialistischen Untergrunds) zwickaui sejtjének terrortevékenysége következtében vesztették életüket. A szervezet 2000 és 2007 között nyolc török és egy görög bevándorlóval; valamint egy rendőrnővel végzett, ezen kívül még két robbantásos merényletet is a neonáci sejt követett el. A német hatóságok, a média és a közvélemény sokáig a „döner-gyilkosságok” néven elhíresült terrorcselekményekre úgy tekintett, mint a zárt bevándorló közösségen belüli belső leszámolásra. Azonban a német titkosszolgálat tevékenysége alapján tavaly kiderült, hogy a gyilkosságokat az NSU követte el. A német kancellár a bevándorlóktól elnézést kért, amiért a hatóságok alaptalanul vádolták meg őket, hogy közük lehet a gyilkosságokhoz, valamint hozzátette: „nem maradnak többé magukra gyászukban.”

Merkel, aki a távozó államfő helyett mondott beszédet felhívta a német emberek figyelmét arra, hogy együttesen álljanak ki a szélsőjobboldali terrorizmus ellen, amikor így fogalmazott: „mindenhol, ahol az emberi alapjogokba vetett hit megrendül, a tolerancia elsőként vész el.” Edmund Burke filozófust idézve a német kancellár így folytatta: „a rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit.”

A gyászünnepségre közel 1200 vendéget hívtak meg, köztük az áldozatok családtagjait, hozzátartozóit, valamint Merkel mellet a Bundestag számos képviselője, a kormány tagjai, a Bundestag emberjogi bizottságának török tagjai, továbbá az új államfőjelölt, Joachim Gauck is részvétüket nyilvánították az áldozatok családtagjainak.

Csütörtök délben Németország településein egyperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt: leállt a közlekedés, a gyárakban, irodákban megállt a munka, az iskolákban és egyetemeken pedig elcsendesedtek a termek. Az akciót az állami szervek, a munkaadók és a szakszervezetek közösen hirdették meg.

A német igazságszolgáltatásba vetett bizalom

Angela Merkel mellett felszólaltak az áldozatok családtagjai: Ismail Yozgat, aki a fiát veszítette el, leszögezte, hogy nem tart igényt semmilyen állami kárpótlásra, azonban szeretné, ha három kívánsága teljesülne. Az első, hogy a „gyilkosokat és követőiket megtalálják, mert nagy a német igazságszolgáltatásba vetett bizalmunk”. Másodjára Ismail szeretné, ha a kasseli Holländische utcát – ahová a fia született és ahol meg is halt – fia emlékére Halit utcává átkeresztelnék. Végezetül a tíz áldozat nevében egy olyan alapítvány felállítására kért anyagi támogatást, amely a rákos betegek megsegítésére jönne létre.

A Koncertteremben a pódium mellett tizenkét gyertyát helyeztek el, amiből tíz a „döner-gyilkosságok” áldozataira emlékeztetett; egy gyertya jelképezte a szélsőjobboldali terrorizmus minden további áldozatát; végezetül az utolsó gyertyát a békés egymás mellett élés reményében gyújtották meg.

Az NPD-nek nincs köze az NSU-hoz

Harald Range, német főügyész szerint semmi nem indokolja, hogy a Német Nemzeti Demokrata Pártot (NPD – Nationaldemokratische Partei Deutschlands) bármilyen vizsgálat nélkül betiltsák. A radikális pártot korábban azzal vádolták meg, hogy a párt egyes tagjai kapcsolatban vannak egyes NSU-tagokkal, azonban Range így nyilatkozott a német hírügynökségnek: „Mára már biztosan nincs semmilyen kapocs az NPD és az NSU között.”

Angela Merkel így fejezte be beszédét: „… nem csak a szélsőségesek veszélyesek. Veszélyesek azok is, akik előítéleteket terjesztenek és kialakítják a megvetés közhangulatát”. A német kancellár figyelmeztetett: „a szavakat tettek követhetik” – ezzel utalva a gyilkosságokért felelős NSU jelszavára: Tettek szavak helyett (Taten statt Worte).

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »