A kazah igazságszolgáltatási és bűnüldözési szervek modernizációja

A kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev beszédének részletei következnek alább, amelyek az igazságszolgáltatás és bünüldözés reformjára vonatkoznak.

„A bíráknak kizárólag a törvény és a saját lelkiismeretük irányítása alatt kell igazságot szolgáltatniuk.

A teljes bírósági rendszertől, a Legfelsőbb Bíróságtól kezdve, azt kérjük, hogy növeljék felelősségüket és képesítésüket és kezdjék el javítani munkájukat saját belátásuk szerint.

A törvény bírák általi bármilyen megszegését rendkívüli helyzetként kezeljük és nyilvánosságra hozzuk.

Meg kell erősítenünk a bíróságok és választott bíróságok rendszerét. Idén végre kell hajtanunk a Büntetőeljárási Törvény és a magánnyomozói tevékenységről szóló törvényjavaslat kidolgozását. Fontos kérdés a minőségi személyzeti csere a bűnüldöző szerveknél és különleges ügynökségeknél.

Az általam kijelölt feladat a személyzet megerősítése 2012. július 1-ig.

Csak ezután vehetjük fontolóra a fizetésemelés, a biztosítástechnika és a szociális támogatás kiterjesztésének lehetőségét.

A transznacionális szervezett bűnözés elleni harc megerősítése érdekében a Közös Gazdasági Térségben úgy hiszem itt az idő, hogy létrehozzuk az Interpolhoz hasonló Euraspol-t, az Eurázsiai rendőrséget.

Megbízom a Kormányt, hogy dolgozzon ki és nyújtson be javaslatokat a témában a KGT-beli partnereiknek. A modernizáció egyik fontos eleme a korrupció elleni hathatós küzdelem. Tevékenységünk ezen a vonalon jelentősen csökkentette a kormányszintű korrupció szintjét. Ezt nemzetközi szakértők is megerősítették. Ennek ellenére új stratégiát kell kidolgoznunk a korrupció leküzdésére. Nemcsak arra van szükség, hogy leleplezzük, és bíróság elé állítsuk a korrupt hivatalnokokat, hanem új jogi eszközöket kell alkalmaznunk, informatikai képességeket, valamint a társadalom nagyobb mértékű bevonására is szükség van a korrupciós visszaélések elleni harcban.

Meg kell ismernünk és tanulnunk kell más országok tapasztalataiból. A közalkalmazottaknak be kell vallaniuk a jövedelmüket és költségeiket. Erre törvényt kell elfogadnunk. Megbízom a Kormányt egy Átfogó Korrupcióellenes Program kidolgozására és benyújtására három hónapon belül.”

Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »