Konferencia Szomáliáért: tettre készek a világ vezetői

Csütörtökön tartották meg Londonban a Szomália jövőjéről szóló nemzetközi konferenciát. A több mint ötven állam részételével zajló párbeszéd célja olyan azonnali cselekvési terv kidolgozása volt, amellyel stabilizálni tudják a polgárháborúban széthullott Szomáliát, és meg tudják szüntetni a nemzetközi közösségre jelentett kockázati tényezőket.

A konferencián a humanitárius kérdések mellett túlsúlyba kerültek a biztonságpolitikai szempontok ás aggályok. A hét kulcskérdés mindegyikében sikerült a prominens résztvevőknek egyezségre jutniuk. A biztonság, a terrorizmus és a kalózkodás problematikájától kezdve a humanitárius segítségnyújtáson át a régió stabilitásáig, valamint a politikai átmenet folyamatának megerősítése és a nemzetközi összehangolt szerepvállalás mind részét képezték a konferencia témáinak.

Fontos fejlemény az ország politikai stabilitása szempontjából, hogy az Átmeneti Szövetségi Kormány (TFG) augusztusban lejáró mandátuma után az átmeneti végrehajtói hatalmat egy megválasztott, képviseleti kormány fogja váltani. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, szűk időintervallum alatt le kell bonyolítani az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, valamint az új alkotmány megalkotását és életbe léptetését, ezt követheti majd az új elnök és kormány megválasztása, mindez mind augusztus előtt. Temérdek tennivaló áll tehát a szomáliaiak előtt.

A konferenciát követő nyilatkozatok során Hillary Clinton amerikai külügyminiszter külön kihangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a nemzetközi szinten kitervelt megoldási mechanizmusok sikerrel járjanak, a szomáliaiaknak kell a folyamatok élére állniuk. A brit miniszterelnök, David Cameron, aki vezető alakja lett a nemzetközi párbeszédnek, Szomáliát olyan kirakós játékhoz hasonlította, ahol nagyon türelmesen kell az egyes darabokat a helyükre illeszteniük, hiszen egy egész ország újjáépítéséről van szó.

A Szomália déli és középső területeit továbbra is fennhatósága alatt tartó iszlamista al-Shabaab vezetőjének nyilatkozata már kevésbé volt optimista hangvételű. Nyíltan tudatta az állami döntéshozókkal, hogy a konferencia eredményeit nemkívánatos beavatkozásként értékelik az ország belügyeibe, amely a korábbiakhoz hasonlóan nem Szomália javát szolgálja, csak a korrupt átmeneti kormány tehetetlenségét erősíti, és minden lehetséges eszközzel küzdeni kívánnak ellene.

Érdekesség, hogy Cameron megszólította azokat a volt vagy jelenlegi al-Shabaab tagokat is, akik az erőszak helyett a konstruktív békét választanák, hogy csatlakozzanak a politikai átalakulás folyamatához. Korábban hasonló invitálásra még nem volt példa.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »