Túl a jemeni elnökválasztáson

Bár sokáig kétséges volt, hogy meg tudják-e tartani a választásokat, ma végül mégis az urnákhoz járulhattak a jemeniek. A déli szeparatisták és az északi lázadók ellenkampánya azonban sikeres volt, hiszen sokan távol maradtak a szavazástól. Az eredmény nyilvánvaló, az egyetlen kérdés az, hogy a jelenlegi ügyvivő elnök mennyire tudja legitimálni hatalmát. Félő azonban, hogy a szavazással nem ér véget az egy éve tartó káosz-közeli állapot: Jement humanitárius katasztrófa fenyegeti, az ország két részén egyre több a zavargás, az al-Kaida erősödik, valamint felmerül a sokat hangoztatott kérdés is: mennyire demokratikus az a választás, ahol mindössze egy jelöltre lehet szavazni?

Kedden hivatalosan is véget ért a novemberben megbuktatott Ali Abdullah Száleh 33 éven át tartó uralma, az ország ugyanis új elnököt választott a jelenlegi alelnök és ügyvezető elnök, Abdu Rabu Mansour Hadi személyében. A Száleh família természetesen továbbra is képviseltetni fogja magát a vezetésben, hiszen a volt elnök több fia és unokaöccse is fontos pozíciót tölt be a katonai egységeknél és biztonsági szerveknél. Bár hivatalos eredményt csak napok múlva közölnek, Hadi volt az egyetlen induló, így a kérdés nem is inkább az új elnök kilétéről, hanem annak legitimitásáról szól. Arról, hogy a folyamatos zavargások és ellenkampány ellenére mennyi bizalmat kap a néptől; bizalomra ugyanis nagy szüksége lesz, ha végig akarja vinni az USA és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) közös rendezési tervében foglalt változásokat, reformokat. A terv értelmében új alkotmányt kell elfogadni, át kell szervezni a fegyveres és biztonsági erőket, valamint két év múlva ki kell írni egy többpárti választást. „A választás az egyetlen kiút a krízisből, ami Jement az elmúlt egy évben jellemezte” – nyilatkozta Hadi. 

Az elnöki kampány igen látványosra sikeredett, Hadi arcképével telefüggesztett mikrobuszok járták Szanaa, a főváros utcáit, amelyek hangszóróiból a „Szavazz Jemenért!” rigmus szólt. Az egyik választási biztos becslése szerint a részvételi arány 80%-os volt, azonban a hivatalos számokra még napokig várni kell. A déli és északi területeken valószínűleg kevesebben mentek el szavazni, mint az ország többi részén, részben a helyi lázongások, részben pedig a szavazóhelyiségek ellen elkövetett atrocitások miatt. Délen a szeparatista mozgalom tagjai már hetekkel ezelőtt felszólítottak a választás bojkottjára, több helyen pedig merényleteket követtek el a választóhelyek ellen. Khamis al-Dayani választási biztos a Reuters-nek úgy nyilatkozott, hogy országszerte mintegy háromszáz szavazóhelyiség ellen követtek el valamilyen merényletet. Több helyen fegyveres összecsapások is voltak, szemtanúk szerint legalább nyolc ember, köztük egy gyermek vesztette életét. 

Dayfallah al-Shami, az északi Huti síita klán egyik vezetője szerint a választás csak egy, az USA és a GCC által támogatott bábjáték azért, hogy átvegyék az irányítást a jemeni forradalom felett. A szeparatisták mellett az ők is a választások bojkottjára szólították fel az embereket, ez a felszólítás pedig nem csak a híres törzsi szolidaritás miatt volt sikeres, hanem a jemeni választási rend jellege miatt is. Jemenben ugyanis a választók hüvelykujjukat tintába mártják, a szavazólapot pedig lepecsételik, ujjlenyomatukkal hitelesítve azt. Az egyik helyi egyetemi professzor szerint sokan attól félnek, hogy az ujjukon lévő tinta miatt „lebuknak”, így a törzs tagjai megrovásban részesíthetik őket.

A részvételi aránytól függetlenül nagyon nehéz időszak vár Hadira és a jemeni kormányra. Délen és északon a lázadók nem fogják feladni a követeléseiket, az al-Kaida pedig nemcsak Jemenre, hanem a térség országaira, különösen Szaúd-Arábiába, valamint a messzi Egyesült Államokra nézve is nagy fenyegetést jelent. Az emberek egyre türelmetlenebbek, belefáradtak az ígéretekbe, és gyors, látványos reformokat szeretnének – ezek azonban mind gazdasági, mind pedig politikai szinten hosszú időt fognak igénybe venni. Ha pedig nem látnak változást, folytatódnak a zavargások, összecsapások. A politikai krízist tovább mélyíti az elmúlt egy évben jelentősen megnövekedett szegénység, munkanélküliség és éhínség, amely milliókat sodort az éhhalál szélére. Mint arról már korábban beszámoltunk, az UNICEF egyenesen humanitárius katasztrófáról beszél, aminek a megelőzéséhez és megoldásához az szükséges, hogy a jemeni vezetés újra elnyerje a donor országok bizalmát. Ehhez azonban hosszú időre van még szükség.

Lorencsics Emese

Friss hírek

Egyre csak nő a tőzsdei cégek osztalékfizetése

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében. Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche lettek a világ legnagyobb osztalékfizetői  az idei első negyedévben.

Read More »
www.wallmaxx.hu

A boldogságot nem lehet megvenni pénzért, vagy mégis? (x)

Ha mélyen magunkba nézünk, akkor bizony be kell vallanunk, hogy a boldogságunkat rengetegszer kötjük feltételekhez. Boldog leszek, ha elmegyek nyaralni. Boldog leszek, ha meglesz az új cipőm/telefonom/autóm. Boldog leszek, ha kész leszek a felújítással. Azontúl, hogy egyik mondat sem engedi azt, hogy a jelenben boldog légy, mindegyikben szerepelnek az anyagiak is.

Read More »