Iszlamista fölény a kuvaiti választásokon

Ötvenből harmincnégy helyet sikerült megszereznie a kuvaiti parlamenti választásokon az iszlamisták vezette ellenzéknek, amely a szalafita mozgalom és a Muszlim Testvérek tagjaiból, valamint néhány egyéni képviselőjelöltből áll. Az előző parlamentet még decemberben oszlatták fel, miután tüntetők korrupcióval vádolták meg a képviselőket.

Kuvait – méretéből adódóan – mindössze öt választókerületre van osztva, mindegyik tíz-tíz képviselőt választhat a parlamentbe. A mostani volt a negyedik választás az ország történelmében, az elsőt hat évvel ezelőtt tartották. 2009-hez képest csak mérsékelten, ötvennyolc százalékról hatvankettőre nőtt az urnákhoz járulók aránya.

A mostani választás teljesen átalakította az eddigi erőviszonyokat: a szunnita iszlamisták a korábbi kilenc helyett most huszonhárom, míg a liberálisok öt helyett mindössze két helyet tudtak megszerezni. Az ország lakosságának harminc százalékát kitevő síiták képviselői, akik egyébként a Kuvaitot irányító Szabah család oldalán állnak, szintén kevesebb képviselőt delegálhatnak az újonnan alakuló parlamentbe: kilenc helyett hét politikus képviseli majd őket, akik közül négy iszlamista csoporthoz tartozik. A legnagyobb vesztesek a női nem képviselői, akik mind a négy helyüket elvesztették. A választási eredmény jól mutatja a törzsi rendszer mai napig meghatározó létét Kuvaitban: két, szinte teljesen törzsi irányítás alatt álló választókerületben az ellenzék a helyek kilencven százalékát nyerte meg.

A törzsiség és az iszlamizmus ennyire meghatározó volta azonban – elemzők szerint – az újonnan megválasztott parlament gyors bukásához fog vezetni. „A törzsiség és az iszlamizmus bebizonyították, hogy vitathatatlanul a választások legfontosabb tényezői, megelőzve minden egyéb megfontolást” – nyilatkozta a GulfNews hírportálnak Mohamed al-Szuhaili, kuvaiti politikai elemző. „Számtalan összecsapás várható a törvényhozók között, hiszen teljesen más háttérrel rendelkeznek. Nem hiszem, hogy végig tudják majd vinni hivatali idejüket.” Az eredmény az emberek többségét váratlanul érte. Abdullah al-Shayji, a kuvaiti egyetem politikatudományi tanszékének vezetője egyenesen egy „meglepetésekkel teli hullámvasúthoz” hasonlította a választást.

Bár az ötven székért induló 286 jelölt között huszonhárom nő is akadt, közülük egy sem nyert mandátumot a választás során. A hét folyamán a női képviselőjelöltek még pozitívan álltak a kérdéshez, céljuk az előző parlament négyfős női létszámának felülmúlása volt. Az Egyesült Arab Emirátusok egyik egyetemének politikatudományi professzornője a következőképpen kommentálta a történteket: „A képességek nem korlátozódnak egy meghatározott nemre, a szavazók pedig legtöbbször nem a jelölt alkalmassága alapján döntenek. Ha így lenne, George Bush nem lett volna elnök.”

A győzteseknek küldött gratuláló üzenetében Jaber al-Mubarak al-Hamad al-Szabah miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy bonyolult feladatok várnak rájuk, és nehéz időkkel kell szembenézniük. A miniszterelnök reményét fejezte ki aziránt, hogy az új parlament képes lesz megfelelni a nép elvárásainak a biztonság, a stabilitás és a fejlődés területén.

A választások figyelemmel kísérésére közel 550 jogi tanácsadót, bírót és ügyészt kértek fel, valamint száz fegyveres vigyázta az urnák biztonságát. Bár az Öböl országai közül Kuvaitban a legerősebb a parlament hatalma, és az ellenzék is élesen kritizálja az uralkodó Szabah családot, a család továbbra is irányítása alatt tartja a legfontosabb kormányzati és végrehajtói pozíciókat.

Lorencsics Emese

Friss hírek