Elhalasztották a kenyai választásokat

Idén augusztus helyett 2013 márciusában tartják Kenyában az elnök- és parlamenti választást, döntött az ország Fellebbviteli Bírósága. Ha nem nyújtanak be fellebbezést a döntés ellen, akkor azt legfeljebb az módosíthatja, ha a kormányzat összeomlása miatt előrehozott választásokat kell kiírni, tudósít a Reuters.

A következő voksolásnak kiemelt jelentősége lesz, az előző ugyanis véres, 1200 ember halálát követelő zavargásokba torkollott, van tehát min javítani. Kenya azóta új alkotmányt fogadott el, az rendelkezett az eredeti, augusztus 14-i választásokról. A halasztást korábban maga a kormány kezdeményezte, akkor azonban még egy december közepi időpontról volt szó. A különböző időpontok hátterében az áll, hogy noha az alkotmány rendelkezik a választások idejéről („minden ötödik év augusztusa”), sokan amellett érvelnek, hogy a kormányzatnak ki kell töltenie a ciklusát, így értelmezés kérdése, hogy 2012 decemberében (az előző választás után öt évvel) vagy 2013 januárja (Mwai Kibaki elnök beiktatása) után legalább hatvan nappal, azaz márciusban tartsák-e a következő voksolást.

A bíróság döntése sok kenyaiban elégedetlenséget válthat ki, a többség ugyanis minél előbb választásokat tartana. A lakosság egy egyre nagyobb szelete elégedetlen a képviselők munkájával, akik hiába a világ egyik legjobban fizetett politikusai – a 2003-as választások után az első dolguk az volt, hogy megszavazták a fizetésük megnégyszerezését, ráadásul adómentességet is élveznek -, érdemben nem járulnak hozzá az ország fejlődéséhez.

Az elnökválasztáson a második terminusát töltő Mwai Kibaki elnök az alkotmány értelmében nem indulhat, így az ellenzéki miniszterelnök, Raila Odinga lehet a fő esélyese a választásoknak. Annál is inkább, mert Kibaki pártján belül több elnökjelölt neve is felmerült, köztük a miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter Uhuru Kenyattáé (az alapító atya, Jomo Kenyatta fiáé) és az oktatási miniszter William Rutóé. Nekik kettőjüknek azonban egyelőre a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell felelniük a 2007 és 2008 fordulóján végbement zavargások miatt, így az indulásuk is kérdéses.

Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »