Viharfelhők a szír vezetés felett

Mind a belpolitikai, mind a külpolitikai színtéren egyre nehezebb helyzetbe kerül a szír rezsim. Vasárnap kairói találkozóján az Arab Liga szankciókat szavazott meg az ország ellen, mely a szervezet történetében precedens nélküli. A szír külügyminiszter, Valíd Moallem szerint a Liga „gazdasági háborút indított” és a lépéssel a szír népet sújtja. Úgy tűnik a tagállamoknak fontos, hogy ezúttal egységben lépjenek fel, a szervezet főtitkára, Nabil al-Arabi a BBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy a szankciók „komoly politikai üzenetet hordoznak”, Bashar al-Asszadnak végre tennie kell valamit. A diplomata azt is elárulta, hogy a büntetőintézkedések szombaton lépnek életbe, ha addig a szír kormány nem tesz őszinte és határozott lépéseket a megegyezés felé. A főtitkár továbbá válaszolt Moallem vádjaira is: „Senki nem akarja a szír népet bántani, sem a kormányt kínos helyzetbe hozni.” Al-Arabi azzal indokolta a gazdasági szankciók bevezetését, hogy az Arab Liga ily módon szeretné megelőzni a katonai beavatkozást.

Már nem csak az Arab Liga, hanem az Iszlám Konferencia Szervezete is foglalkozik a szír kérdéssel, rendkívüli ülést hívott össze a szervezet, melyre szerdán kerül sor a szaúd-arábiai Dzsiddában. Az 57 tagállam külügyminiszterei vesznek majd részt a találkozón, árulta el a szóvivő, Isam Shanti, azonban nem közölt további részleteket az ülés napirendjét illetően.

Az ENSZ-en belül is napirenden vannak a szír események, az Emberi Jogi Tanács pénteken különleges ülést tart, a tagállamok közül többen is egy Szíriát elítélő határozatra számítanak, mely megállapítaná az emberiesség elleni bűntett tényét az országban. Egyesek szerint a határozat egyik célja, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra és Kínára. A két állandó tag ugyanis megvétózta a nyugati államok által beterjesztett határozattervezetet és mindezidáig nem léptek fel keményebben a szír rezsimmel szemben.

Az országon belül sem rózsásabb a helyzet, kedden a felkelők egy katonai járművet támadtak meg Sarakeb városában, az Emberi Jogok Szír Megfigyelő Központja nevű aktivista szervezet információi szerint az akció során a biztonsági erők két katonája meghalt, kettőt pedig túszul ejtettek. Később a biztonsági erők megöltek egy civilt és kettőt megsebesítettek Sarakebben, míg Homszban egy ellenőrző pontnál lelőttek egy nyolcéves kislányt, áll a jelentésben.

Horváth Hajnalka

Friss hírek