Belga komédia kilenc felvonásban

A Kitekintő elejétől kezdve végigkövette a belga kormányalakítási folyamatot, s nem egyszer használta a színházi világból vett kifejezéseket. A dolog nem véletlen: a belga szempontból tragédiának, a külföld szempontjából komédiának is beillő kormányalakítási tárgyalásokból nem hiányzott az a fajta teatralitás, ami egyébként általában a belga politikát – szomszédaival összehasonlítva – rendkívüli módon jellemzi. Politikai elemzők szerint a darab utolsó felvonásaihoz érkeztünk, amikor pár nappal ezelőtt Elio Di Rupo bejelentette: a kormányalakító pártok megegyeztek a 2012-es költségvetés legfontosabb pontjait illetően, majd alig öt nappal később megállapodtak a kormányalakítás feltételeiről.

A büdzsé elfogadása persze nem volt problémamentes, hiszen a flamand liberális párt, az Open Vld. túl kevésnek érezte a végül 11 milliárd euróban megállapított megszorításokat, így Di Ruponak nem maradt más fegyvere, minthogy az ún. „formateur”-i pozíciójából való lemondással fenyegessen. Ezt egyébként meg is tette, de a lemondását pár nap gondolkodás után II. Albert nem fogadta el. Az uralkodó döntése nem volt meglepő, hiszen mindenki tudta, hogy a vallon szocialista lépése csupán a fentebb említett teatralitást szolgálja, komolyabb jelentősége pedig nem nagyon volt.

A jelenet egyébként szükséges és egyben hatásos volt, hiszen a múlt héten újra összeültek a pártok képviselői és megszületett az új, konszenzusos költségvetés, ami a piacokat és Olli Rehn pénzügyi biztost is megnyugatta. A leendő kormányfő a megállapodást követő sajtótájékoztatón megköszönte a belgáknak, hogy ennyi türelemmel fogadták a kormányalakítási folyamatok nehézségeit. Ez persze nem teljesen felel meg valóságnak, hiszen tavaly ősztől nagyjából tavaszig rendszeresen kisebb-nagyobb demonstrációk voltak a politikai passzivitás miatt. Igaz ugyanakkor az is, hogy ezek rendkívül partikulárisak voltak, így igazán komoly tömegeket sohasem mozgattak meg.

A várhatóan utolsó felvonás pedig szerdán kezdődött,  amikor a leedő kormánypártok, flamand részről a CD&V, a PS, az Open Vld, vallon részről az sp.a, az MR és a cdH estére megegyeztek a koalíciós megállapodások (regeerakkoord) utolsó tételeiről. Ennek keretében megállapodtak a bank- és pénzügyi szektor erősebb felügyeletéről, így az állami támogatásban részesülő bankok (például a Dexia) nem oszthatnak bónuszokat és krízisterveket kell készíteniük, továbbá egyezség született a fogyasztóvédelem szigorításáról. Döntöttek a büntetés-végrehajtásban az 1800-as évek végétől alkalmazott, az elítéltek próbaidejét szabályozó törvény szigorításáról, valamint a miniszteri posztok elosztásáról is.

A kormányalakítási megállapodás összesen 185 oldalas lett. Összehasonlításképpen jegyezzük meg – s ez jelzi a belga labirintus komplexitását – hogy a mindenre pontosan ügyelő, a részletek kidolgozását oly’ fontosnak tartó holland politikában a legutóbbi ilyen megállapodás a VVD és a CDA között 46 oldalas lett. A szöveget csütörtökön a pártok szakértői, az ún. sherpák olvassák végig, majd a tárgyalódelegációk ismét átbeszélik. Mivel a legtöbb leendő koalíciós pártnak az alapszabálya alapján előbb a tagsággal kell megszavaztatni a kormányba való belépés kérdését, így a végleges kormányalakításra csak a hétvégi kongresszusok után, valószínűleg hétfőn kerülhet sor.

Belgiumban persze a hétvégén még bármi megtörténhet, de most már nagy(obb) biztonsággal jelenthetjük ki, hogy közel 550 nap és kilenc kormányalakítási fázis után Yves Leterme második és jelenleg ügyvivő kormányát Elio Di Rupo első kormánya fogja váltani. A Di Rupo kilátásai a Groen! és az Ecolo eltávolodása miatt azonban nem túl fényesek, hiszen többek között a közösségi megállapodások, így például a Brussel-Halle-Vilvoorde választókerület szétválasztásához kétharmados parlamenti többségre lesz szükség, amely a zöldek nélkül nehezen lesz meg. Ez azonban már egy másik színdarab témája lesz. 

Kocsev Bence

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »