Meghalt Sztálin lánya

Lana Peters, a volt szovjet diktátor egyetlen lánya vastagbélrákban halt meg az Richland Centerben 85 éves korában. Az eredetileg Szvetlana Allilujeva nevet viselő hölgy november 22-én Wisconsin államban távozott az élők sorából – mondták el amerikai tisztviselők a BBC-nek. Hruscsov visszaemlékezései szerint ő volt az egyetlen ember, akit Sztálin szeretett.

A Szovjetuniót 1967-ben hagyta maga mögött, mely lépése az Egyesült Államok számára hatalmas diadalt jelentett. Szvetlana Amerikába való megérkezésekor azt nevezte meg döntésének okaként, hogy meg szeretné valósítani önmagát, de a Szovjetunióban az önkifejezés régóta meg van tiltva mindenki számára. Később Amerikában négy könyvet is írt, melyből kettő emlékiratait tartalmazza.

A disszidálás részben a szovjet hatóságok rossz bánásmódjának is köszönhető, mellyel elhunyt férjét, Brijesh Singh-et kezelték. Szvetlana 1966-ben Indiába utazott, hogy szétszórja megboldogult férje hamvait, azonban ahelyett, hogy visszatért volna a Szovjetunióba, besétált az amerikai követségre és politikai menedékjogot kért. Elégette útlevelét, ezzel is jelezvén, hogy elítéli a kommunizmust és apját, akit „morális és érzelmi szörnyetegnek” nevezett.

Fiatalkorában a Moszkvai Egyetemen diplomázott 1949-ben, tanárként és tolmácsként dolgozott. Élete során négyszer volt férjnél, ebből háromszor a Szovjetunióban, ezen házasságokból született két gyermekét maga mögött hagyta disszidálásakor.

Első emlékirata, az 1967-ben megjelent Húsz baráti levél több mint 2,5 millió dollárt hozott a konyhára. Amerikában is férjhez ment egyszer, William Wesley Peters-höz, akinek a nevét is felvette. A házaspár Wisconsin államban telepedett le, ahol még pont megszületett Olga nevű lányuk mielőtt elváltak 1973-ban.

Magánya következtében egyszer csak 1984-ban megjelent Moszkvában lányával, aki egy szót sem beszélt oroszul. Nagyszabású sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy „a Nyugaton egy percig sem volt szabad”. A hatalom barátságosan fogadta, rögtön visszaállították az állampolgárságát. Grúziába költözött, ahol moszkvai utasításra mindent biztosítottak számára, azonban a kiábrándulás hamar bekövetkezett. Két év után Gorbacsov segítségével visszatért az Egyesült Államokba, ahol elmondta, hogy „elege lett a vademberekből”. Wisconsin államban telepedett le, ahol lányával házat béreltek. később élt angliai öregek otthonában és svájci kolostorban is.

A kegyetlen diktátor édesapa milliók haláláért volt felelős, azonban Szvetlana – hat éves volt, amikor édesanyja öngyilkos lett – egykor közel állt hozzá, apja „kicsi verébnek” becézte őt. Az évek során azonban egyre jobban eltávolodtak egymástól. Ez annak is köszönhető, hogy Sztálin a fiatal lány első szerelmét, egy zsidó filmrendezőt Szibériába deportáltatott.

A lány egyik bátyja, Jacob egy náci koncentrációs táborban halt meg a második világháborúban, mivel apja – a német ajánlat ellenére – nem volt hajlandó őt kicserélni egy foglyul ejtett német tábornokra. Másik bátyja, Vaszilij alkoholizmusának következtében halt meg 40 éves korában.

Évekkel később Szvetlana egyszer azt mondta, hogy soha nem tudott menekülni apja árnyéka elől. „Az emberek ha meglátnak azt mondják nézd, ott van Sztálin lánya, ott van Sztálin lánya…. mintha ez azt jelentené, hogy egy puskával kéne halomra lövöldöznöm az utcán az amerikaiakat. A másik eset, hogy az emberek próbálnak megvédeni és azt mondják, hogy hisz ő már disszidált, ő már amerikai” – mondta egyszer. „Azonban én egyik sem vagyok. Valahol a kettő között állok, amit az emberek egyszerűen nem tudnak megérteni”.

Bajnok Artur

Friss hírek