Bukott a negyedik diktátor is: lemondott Jemen elnöke

Hosszas várakozás és számtalan tüntetés után csütörtökön lemondott Ali Abdullah Száleh, a Jement 33 éven át irányító elnök. A fővárosban azonban tovább folytatódnak a tüntetések, hiszen a demonstrálók nem elégednek meg ennyivel: szerintük az ellenzék lepaktált a kormánnyal, Szálehet pedig felelősségre kell vonni.

Az elmúlt hónapok eseményeinek fényében nem hittük volna, hogy beadja derekát Száleh és valóban átadja hatalmát, most azonban mégis megtette. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) és az ENSZ tervezetét csütörtökön fogadta el a szomszédos Szaúd-Arábiában. A dokumentumot Abdullah szaúdi király rijádi palotájában írta alá néhány ellenzéki vezető, a volt elnök, az USA és az EU nagykövetei, valamint a GCC országok képviselői, akik diplomáciai sikerként könyvelik el az eseményeket. „Ez egy fordulópont Jemen történelmében” – nyilatkozta Abdullah király. A GCC képviselői, főleg a főtitkár, Abdul Latef Al Zayani igen sokat tett az egyezmény létrejöttéért. Az elmúlt időszakban többször járt tárgyalni Jemenben, és azok után sem adta fel a próbálkozást, hogy a volt elnök korábban már háromszor is meghiúsította a tervezet aláírását.

A tervezet elfogadásával Zin al-Abidin ben Ali tunéziai, Hoszni Mubarak egyiptomi és Moammer Kadhafi líbiai elnök után szemtanúi lehettünk a negyedik olyan diktátor bukásának is, aki az arab tavasz következtében volt kénytelen elhagyni pozícióját. 

A tervezet és a jövő

A tervezet szerint Szálehet nem fogják felelősségre vonni az elmúlt időszakban elkövetett tetteiért, családjával együtt békében elhagyhatja az országot. 

A hatalom teljes átadása és az új vezetőréteg megválasztása két lépcsőben fog megvalósulni. Először is a tervezet értelmében Száleh elnök azonnali hatállyal átadta hatalmát helyettesének, Abdu Rabu Mansour Hadinak, azonban a következő 90 napban megtarthatja a tiszteletbeli elnök posztot. Hadinak három hónapon belül elnökválasztást kell kiírnia, valamint létrehoznak egy nemzeti egységkormányt, melynek vezetői posztjára az ellenzék állíthat jelöltet. A kormány tagjainak kiválasztásánál tárgyalni fognak azokkal az aktív fiatal demonstrálókkal, akik részt vettek a tíz hónapon át tartó tüntetések szervezésében. A második lépcső kezdeteként Hadit a három hónapos periódus végén fogják megválasztani elnöknek, mely pozíciót két évig tölthet majd be. A két év lejárta után népszavazást fognak kiírni az ország alkotmányáról, valamint új elnökválasztásra is sor kerül majd.

Nemzetközi fogadtatás

 A szaúdi király végig támogatta Szálehet, segítséget nyújtott neki, mikor az ellene júniusban elkövetett merénylet után kórházi ápolásra szorult, ugyanakkor aktívan szorgalmazta a felek egyezségre jutását és a tervezet aláírását. Abdullah király kijelentette, hogy Szaúd-Arábia továbbra is Jemen legnagyobb támogatója marad.

Az USA és az EU üdvözölték az elnök lemondását. Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy Száleh lemondása meg fogja nyitni az utat a nemzeti megbékélés és a demokratikus átmenet irányába. Barack Obama amerikai elnök szerint ez egy fontos előrelépés a jemeni embereknek, akik „megérdemelték a jogot, hogy meghatározzák saját jövőjüket”. Amerika arról is biztosította az országot, hogy a továbbiakban is számíthat együttműködésére a terrorizmus elleni harcban. Az elmúlt hónapok kaotikus viszonyai nyomán több szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az al-Kaida jemeni szárnyának megerősödésével is számolni kell, illetve félő volt, hogy merényleteket követhet el a szomszédos Szaúd-Arábia ellen. 

Ban Ki-moon ENSZ főtitkár kedden beszélt az elnökkel, aki azt ígérte neki, a tervezet elfogadása után azonnal New Yorkba repül további kezelésekre. „Ha valóban New Yorkba jön, boldogan találkozom vele” – nyilatkozta a főtitkár.

További tüntetések

A tervezet aláírása ellenére tovább folytatódtak a tüntetések a jemeni fővárosban, Szanaában. A szerdai nap folyamán legalább öt ember vesztette életét, orvosok szerint a rendőrök egyértelműen a felsőtestre, nyakra, fejre céloznak. A több ezer tüntető azért vonult utcára, mert nem értenek egyet azzal, hogy Száleh bármiféle felelősségre vonás nélkül távozhat pozíciójából. „Ez a megegyezés nem érint minket, mert ez a kormánypárt és az ellenzék megállapodása. Nem vagyunk hajlandóak egyetlen olyan emberrel sem tárgyalni, aki a forradalmunk útjában áll” – nyilatkozta a Gulf News-nak az egyik tüntető, Walid al-Ameri. Az elégedetlen tömegek vezetői a demonstrációk folytatására szólították fel az embereket.

Egy másik tüntető, Badr Ali Ahmed szerint győzelem, hogy sikerült lemondatni az elnököt, ugyanakkor ez csak a demonstrációk egyik célja volt. Mindaddig ki fognak tartani, amíg meghallgatásra nem talál minden követelésük.

Elemzők attól tartanak, hogy Ali Mohsen tábornok, aki a tüntetések kezdeték Száleh ellen fordult, valamint Sadeq al-Ahmar törzsi vezető bojkottálhatják az eseményeket, hiszen őket kihagyták a rendezési tervből. 


Lorencsics Emese

Friss hírek