Csődhöz vezethet a palesztinok ENSZ-tagság kérelme

A Palesztin Hatóságot (PH) megillető, csaknem 100 millió dolláros adójóváírás újbóli elnapolása mellett hozott döntést az izraeli kormány vasárnap. A Ramallát az UNESCO-tagság elnyerése óta sújtó gazdasági szankció ezúttal a Hamász-Fatah egységtárgyalások legújabb köre miatt marad életben: a palesztin felek pénteken Kairóban fognak egyeztetni egy átmeneti koalíciós kormány megalakításáról – adja hírül a Háárec izraeli napilap.

Az oslói egyezmények gazdasági együttműködésekről szóló záradékainak értelmében a palesztin fél által az izraeli termékek és szolgáltatások után fizetett általános forgalmi adót, illetve importvámokat a jogosult egy összegben havonta visszatéríti. Az egyéb fontosabb kormányfunkciók fenntartása mellett a PH a jóváírásból származó bevételeiből fedezi a rendőri fizetéseket is, így a forrás huzamosabb ideig tartó elapadása könnyen vezethet a hatóság felügyelete alá tartózó ciszjordániai területek teljes destabilizációjához is.


A biztonsági kockázatot szem előtt tartva az Izraeli Védelmi Erők (IDF) központi parancsnoksága illetve a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét is ellenezte a 2006-os gázai Hamász-hatalomátvétel óta többször is foganatosított szankció fenntartását. A Háárec úgy tudja, hogy maga a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is – Juval Steinitz pénzügy- és Avigdor Lieberman külügyminiszterrel az oldalán – a szankció ellen foglalt állást, ám a jóváírásnak még így sem sikerült többséget szereznie a nyolc tagú biztonsági kabinet vasárnapi ülésén.

Az október hónapi visszatérítések befagyasztását a Netanjahu-kormány még azután rendelte el, hogy a palesztin fél a közvetlen tárgyalások helyett egyoldalú diplomáciai manőverezésbe bocsátkozott az ENSZ közgyűlése, illetve a nemzetközi közösség számos más alszervezete előtt. A palesztinok az ENSZ és az UNESCO mellett az Egészségügyi (WHO), illetve a Kereskedelmi Világszervezeteknél (WTO) is teljes tagságért folyamodtak, mely lépésekkel az izraeli álláspont szerint felrúgták az oslói egyezményekben vállalt kötelezettségeiket.

Az 1993-as egyezmény értelmében a megállapodó felek kötelezettséget vállaltak, hogy a jövőben felmerülő vitás kérdéseket kizárólag közvetlen tárgyalások útján rendezik. Miután Ramallah és Jeruzsálem a palesztin fél előfeltételei miatt szeptemberre sem tudott asztalhoz ülni és a PH elnöke, Mahúd Abbász a neuralgikus kérdéseket nyitva hagyva lépett az ENSZ-közgyűlés elé, Izrael egy sor büntetőintézkedést foganatosított, úgymint a szóban lévő októberi adóvisszatérités elnapolása, vagy a kelet-jeruzsálemi építkezések felgyorsítása.

A palesztinok helyzetét csak tovább bonyolítja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által kinevezett vizsgálóbizottság időközben megállapította, a PH nem elégíti ki a teljes jogú tagsághoz szükséges feltételeket, lévén hogy a Gázai övezet nem tartozik a fennhatósága alá. A megoldást természetesen egy Hamász-Fatah egységkormány jelentené és valóban, az elmúlt hetek példátlan áttörést hoztak az egyiptomi közvetítéssel régóta zajló egységtárgyalások ügyében, a péntekre tervezett kairói találkozó tétje már a jövő májusi egységes választás.

A vizsgálóbizottság jóváhagyásáért és a BT kétharmados támogatásának megszerzéséért Abbász komoly áldozatot kénytelen hozni: az egységtárgyalások hat hónapja azért futottak zátonyra, mert Kháled Mesal, a Hamász politikai irodájának vezetője nem volt hajlandó elfogadni az átmeneti kormány élére Abbász által megálmodott Szalám Fajjád személyét, aki jelenleg is miniszterelnöki pozíciót tölt be a PH-ban. Ha a felek most pénteken sem tudnak megegyezni, Abbász kifut az időből és a tagfelvétel ügye – úgyszólván – repül az ablakon.

A PFSZ végrehajtó bizottsága nagy hangsúlyt fektet arra, hogy igazi előrelépést érjen el a megbékélés és a közös választások ügyében. A palesztin megosztottság felszámolása az olyan ürügyek semmissé tételében is segíteni fog, melyekre a Biztonsági Tanács egyes csoportjai előszeretettel hivatkoznak, megkérdőjelezve a palesztin nép jogképességét, hogy teljes taggá válhasson” – olvasható a PH múlt heti, egységtárgyalásokkal kapcsolatos nyilatkozatában.

Nem csak az óra ketyeg, de a cipő is egyre jobban szorít, a PH-t a jelek szerint a vártnál is komolyabban érintik az izraeli szankciók. A múlt héten egy névtelen európai diplomata azt az információt szivárogtatta ki, hogy Abbász alkut ajánlott az Egyesült Államok és Izrael számára. A Háárec szerint a titkos megállapodás úgy szólt volna, hogy a PH ideiglenesen felhagy a WHO- és WTO-tagságért való lobbival, amennyiben a befagyasztott támogatások újra hozzáférhetővé válnak. A Háárec információt Ramallah szenvedélyesen cáfolta.

Alku ide vagy oda, még ha volt is komolyabb eshetősége az izraeli megenyhülésnek, vasárnapra az is elenyészett. A Kneszet biztonsági kabinetje immáron nem a tagsági kérelmek ügye alapján hozta meg a döntését – amely döntés elkerülhetetlen és nem kívánatos biztonsági fejleményekkel is jár -, hanem a Hamász-Fatah megbékélés felé tett legfrissebb lépések miatt.

Az Egyesült Államok, Izrael és az Európai Unió által is terrorcsoportként nyilvántartott Hamász a tervezett egységkormányt jogilag és gazdaságilag teljesen ellehetetlenítené, a PH-nak szánt segélyek immáron nem ad hoc gazdasági szankciókba, hanem állami és nemzetközi törvényekbe ütköznének.

Tatai Gábor

Friss hírek