Ismét menesztené az államfőt a román ellenzék

Ismét felfüggesztené hivatalából Traian Băsescu államfőt a romániai ellenzék. Miután legutóbb 2007-ben próbálkoztak sikertelenül az ellenzéki pártok az államelnök menesztésével, hétfőn a Szociálliberális Unió (USL) vezetői bejelentették: beindítják a felfüggesztési procedúrát. A szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok szerint Băsescu alkotmányt sértett, mivel egy nemrégiben tett kijelentésében kilátásba helyezte a bírói ítéletek gyakorlatba ültetésének megakadályozását. Jelenleg a parlamenti matematika alapján az ellenzék nem képes kellő számú szavazatot szerezni a kezdeményezéshez.

Crin Antonescu, a nemzeti-liberálisok  (PNL) elnöke és Victor Ponta, a szociáldemokraták (PSD) elnöke hétfőn jelentették be, hogy pártjaik beindítják az államfő hivatalból való felfüggesztésének eljárását, amelynek lehetőségéről még a múlt héten, szerdán beszéltek. Az ellenzéki lépés oka az, hogy Traian Băsescu nemrég kijelentette: nincs pénz a bérek és nyugdíjak emelésére, ezért az alkotmánybíróság hiába ad igazat az ellenzék beadványának, amelyben kétségbe vonják a bérek és nyugdíjak jelenlegi szinten történő befagyasztását rögzítő törvény alkotmányosságát – írja a kolozsvári Krónika.

„A felfüggesztési eljárást nem viccből kezdeményezzük. Meggyőződésünk, hogy a 2009 december 6-a óta (az államfőválasztás második fordulójának időpontja – szerk. megj.) alkotmányellenes körülmények között zajlik a jogállam leépítése, az állami intézmények szerepének csökkentése. A politikai akarat és cselekvés gyakorlatilag alkotmányellenes módon egyetlen személy kezében összpontosult, egy olyan emberében, aki a kormánynak diktál, aki erkölcstelen és jogtalan módon hamis parlamenti többségeket hozott létre, és aki – legutóbbi kijelentései alapján – már a látszatát sem fogadja el annak, hogy a bírói függetlenséget tiszteletben kell tartani” – hangoztatta hétfőn Crin Antonescu.

Hozzátette: az ellenzéki parlamenti frakciók egy héten belül vitatják majd meg az akkorra elkészülő tervezetet, ha pedig jóváhagyják, akkor beindul az alkotmányban is rögzített felfüggesztési folyamat. Azt is kifejtette, hogy széles körű nyilvános vitát kívánnak kezdeményezni a felfüggesztésről.

Bár Antonescu határozottan kiállt az eljárás beindítása mellett, Eugen Nicolăescu, a PNL képviselőházi frakciójának helyettes vezetője elismerte, hogy az ellenzék nem rendelkezik a szükséges mandátummennyiséggel az államfő tisztségéből való felfüggesztéséhez.

Az ellenzéknek legalább 17 képviselőt és szenátort kell a hatalom oldaláról maga mellé állítania ahhoz, hogy összegyűljön a Băsescu hivatalból való felfüggesztéséhez szükséges 235 szavazat. A PSD-nek és a PNL-PC pártszövetségnek a szenátusban összesen 66, a képviselőházban 151 mandátuma van.

A törvényes előírások szerint az államfő felfüggesztéséről a parlament dönt. Ha a törvényhozás jóváhagyja a kezdeményezést, harminc napon belül népszavazást kell kiírni.

Traian Băsescu államfői tisztségből való felfüggesztésével 2007-ben is próbálkozott az ellenzék. A parlament akkor megszavazta a javaslatot, az elnök menesztésére kiírt népszavazáson azonban a szavazópolgárok urnákhoz járuló 44,45 százalékának háromnegyede (74,48 százalék) elutasította az elnök leváltását.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »