Több pénz juthat Magyarországnak

Az uniós társfinanszírozási ráta ideiglenesen 95 százalékra emelését szorgalmazta „a válság által leginkább sújtott” tagállamok, köztük Magyarország számára hétfőn az Európai Parlament regionális politikai szakbizottsága.

A regionális politikáért felelős parlamenti szakbizottság szerint a makrogazdasági válság által leginkább sújtott országok régióinak ideiglenesen kedvezőbb finanszírozási feltételeket kellene élvezniük a talpra állás felgyorsítása érdekében. Ezért a szakbizottság hétfői szavazásán amellett szállt síkra, hogy a válság által leginkább sújtott hat uniós tagállam – Görögország, Írország, Portugália, Lettország, Románia és Magyarország – számára az EU átmenetileg vállalja át a regionális fejlesztési projektek költségeinek 95 százalékát.

„A válság által leginkább sújtott országok gyors megsegítése kezdettől fogva a prioritásunk volt. A társfinanszírozási plafon átmeneti megemelése nem befolyásolja a tagállamok rendelkezésére álló regionális források összegét, ellenben lehetőséget nyújt a források egyes projektek befejezésére történő koncentrálására, csökkentve ezáltal a nemzeti költségvetésekre nehezedő nyomást” – érvelt a javaslat mellett Danuta Hübner, jelentéstevő, aki egyúttal a regionális szakpolitikai bizottság elnöke is. Hübner hozzátette, hogy a Parlament azt szeretné, ha a hat országnak minél hamarabb, de világos és átlátható feltételek mellett, megadnák a derogációt.

A képviselők elképzelése szerint az ideiglenes könnyítés 2013 végéig lehetne igénybe venni, de ez nem jelentene semmilyen elköteleződést a 2014 és 2020 közötti programozási időszakra. A Parlament azt szeretné, ha az intenzívebb uniós finanszírozást a növekedés, a munkahelyteremtés és a versenyképesség javítására fordítanák, megfelelő ellenőrzési és jelentési mechanizmusok mellett.

A kormányoknak a magasabb uniós rész megszerzésének fejében fontossági sorrendet kell felállítaniuk a projektek között és bizonyítaniuk kellene azt, hogy a jelenlegi társfinanszírozási szabályok mellett nem tudnának elegendő önrészt biztosítani a beruházásokhoz a büdzséből.

A szakbizottsági szavazást követően az Európai Parlament következő, novemberi mini-plenárisán szavaznak a javaslatról, amelyre már előzetesen áldását adta a Tanács és a Bizottság.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek