Az ígéret szép szó: tankok Szíria utcáin

Szerdán ígéretet tett a szír vezetés a biztonsági erők kivonására a civil területekről és egy nemzeti dialógus elindítására az ellenzékkel. Ezt megelőzően több ízben került már sor hasonló ígéretekre, egyelőre ez sem tűnik igazi változásnak. Aktivisták szerint pénteken legalább 21 felkelő vesztette életét az összecsapásokban. Az ország nemzetközi megítélését tovább rontották a hét eseményei, a halálos áldozatokról szóló hírek erősen kétségbe vonják a rezsim őszinteségét a párbeszéd iránti elkötelezttséget illetően.

Úgy tűnik, egyelőre nem köszöntöttek békésebb napok a szír népre, az Arab Ligának tett szerdai ígéret óta nem szűntek meg az összecsapások a felkelők és a biztonsági erők között. Aktivisták szerint pénteken legalább 21-en vesztették életüket országszerte, a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű szervezet információi alapján a legtöbb halálos áldozat Homsz tartományban volt, mely a hónapok óta tartó demonstrációk egyik központja. A tűzharcok mellett több városban gondot okoz az ivóvíz-és áramhiány, nyilatkozta pénteken a CNN újságírójának Saleem Kabbani, az LCC egyik tagja. A vezetés megcáfolta a halálos áldozatokról szóló jelentéseket; az állami hírügynökség, a SANA beszámolója szerint a „terroristacsoportokkal” folytatott tűzharc során 13 katona és rendőr vesztette életét, négy pedig megsérült, a biztonsági erők egy „terroristát” lőttek le.

Kabbani továbbá megerősítette azokat a híreket, melyek szerint az elmúlt három napban 126 azonosítatlan holttest került az Al-Watani kórházba Homszban. Hét holttesten égési sérüléseket találtak az orvosok, azonban a kormány embereinek bosszújától tartva nem árultak el további részleteket az aktivistáknak. Sajnos a külföldi újságírók információhoz jutása még mindig erősen korlátozott, így sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudják a helyi csoportok és lakosok adatait.

A napokban utcára szólították az ellenzékiek a tömegeket, hogy ezzel is „teszteljék” a kormány Arab Ligának tett ígéretét. Csalódniuk kellett, azonban hozzá kell tennünk, hogy a Liga tervében központi szerepet játszó nemzeti párbeszédhez két együttműködő félre van szükség. Pénteken a belügyminisztérium amnesztiát ajánlott fel azoknak a felkelőknek, akik nevéhez nem kötődik gyilkosság és november 12-ig jelentkeznek a rendőrőrsökön és leadják fegyvereiket. A bejelentést természetesen szkepticizmus fogadta az ellenzék részéről, a „rezsim csak kozmetikai beavatkozást végez, azonban nem tud igazi változásokat elindítani”, nyilatkozta a New York Timesnak egy telefonbeszélgetés során Omar al-Hamwi, egy helyi aktivista. Az elnök, Bashar al-Assad nem először egyezett bele a biztonsági erők kivonásába a civil területekről, azonban ez mindig átmeneti ígéretnek bizonyult, újra és újra visszatértek a fegyveres katonák. Új alkotmányról is esett szó, de az ellenzék ebben sem látta a reformok garanciáját.

Szíria amúgy sem túl kedvező nemzetközi megítélésén tovább rontottak a hét eseményei, több ország csalódását fejezte ki az Arab Ligának tett üres ígéret miatt. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, Victoria Nuland a számtalan megszegett fogadalomra emlékeztetett, melyek között nem egyszer szerepelt már az amnesztia is. Nuland nyilatkozatában egyelőre nem tanácsolta a tüntetőknek, hogy feladják magukat a rendőrségen. „A folytatódó elnyomás csak megerősíti a nemzetközi közösség kételyeit a szír rezsim elkötelezettségét illetően az Arab Liga béketervének végrehajtására.”- nyilatkozta a francia külügyminisztérium szóvivő helyettese, Romain Nadal. A belgiumi székhelyű International Crisis Group, egy független nem kormányzati szervezet csütörtöki nyilatkozatában kifejtette, hogy az Arab Liga segítsége „lehet az utolsó esély”. A szervezet szerint egy még véresebb konfliktus bontakozhat ki az országban, ha nem kerül sor nemzeti párbeszédre.

Horváth Hajnalka

Friss hírek