Cain szerint Perry áll a lejárató kampány mögött

Folyamatos védekezésre kényszerült a héten Herman Cain amerikai republikánus elnökjelölt a szexuális zaklatással kapcsolatos támadások miatt. Cain tagadja a vádakat, és Rick Perry texasi kormányzót hibáztatja a lejárató kampányért. A republikánus jelöltek egymásra mutogatása ronthatja mindegyikük esélyeit, bár a friss felmérések szerint nem csökkent Cain támogatottsága.

Nehéz héten van túl Herman Cain kampánya. Az ismeretlenségből a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelem élmezőnyébe kerülő politikussal szembeni támadások szinte folyamatosan címlapon szerepelnek azóta, hogy a múlt hétvégén a Politico először beszámolt a szexuális zaklatásról szóló vádakról. A lap információi szerint az akkor az amerikai étteremtulajdonosok szövetségének (NRA) elnöki posztját betöltő Caint az 1990-es években panaszolták be egyes női alkalmazottjai „nem megfelelő szexuális magatartás” miatt. A Politico cikke legalább két ilyen esetet említett, szerdán pedig az AP egy harmadik nő hasonló vádjairól is tudósított.

Elemzők szerint a vádakra adott nem megfelelő reakció tovább súlyosbította Cain helyzetét.Kampánya sokáig egyáltalán nem foglalkozott az állításokkal, és a politikus láthatóan ingerült lett, amikor egy rendezvényen csak ezzel kapcsolatos kérdéseket tettek fel az újságírók. Később következetlen volt Cain védekezése: első cáfolatában még tagadta, hogy az ügyben bármilyen megegyezésre került sor, viszont ahogy napvilágra kerültek további részletek, úgy módosított folyamatosan az elbeszélésén. Csütörtökön a Politico már arról írt, hogy az egyik érintett 45 ezer dolláros kompenzációban részesült a megállapodás keretében, Cain viszont korábban ennél jóval kisebb összegre emlékezett vissza.

A hét közepén ellentámadásba lendült Cain. Előbb a médiát, majd Rick Perry texasi kormányzó kampányát hibáztatta az általa „meggondolatlannak és hamisnak” nevezett vádaskodásokért. Szerda este azt mondta újságíróknak, hogy Perry egy korábban neki is dolgozó tanácsadója szivárogtathatta ki az információkat. Chris Wilson, aki Cain 2004-es sikertelen szenátusi választási kampányában működött közre, a New York Timesnak tagadta, hogy köze lett volna a Politico cikkéhez, de megjegyezte: annyian tudtak arról, hogy mi történt, hogy csak idő kérdése volt, mikor fog kiderülni. Cain kampányfőnöke, Mark Block eközben úgy nyilatkozott: Rick Perry bocsánatkéréssel tartozik riválisának. Perry szóvivője ugyanakkor elutasított minden vádat, és felvetette annak lehetőségét, hogy Mitt Romney munkatársai állhattak a szivárogtatás mögött (ezt Romney kampánya cáfolta).

Nem csak a zaklatással kapcsolatos hírek miatt kényszerült a héten Cain védekezésre. Ismét fény derült külpolitikai ismereteinek hiányosságaira, amikor a PBS-nek adott hétfői interjúban egy válasza alapján úgy tűnt: nincs tisztában azzal, hogy Kína atomhatalom. „Kína katonai fenyegetést jelent, ugyanis nukleáris képességet szeretne kifejleszteni” – fogalmazott. Nem ez volt az első alkalom, hogy külpolitikai tévesztéssel került a hírekbe: egy korábbi nyilatkozatában kifejezetten büszkén vállalta, hogy nem feltétlenül tudja, ki az elnöke „Übeki-beki-beki-beki-sztán-sztán”-nak vagy egy „kis, jelentéktelen államnak”, mert nem ettől teremtenek több munkahelyet Amerikában.

A vitákon jó szereplésével és egyszerű, bár vitatott adóprogramjával feltűnő Cainnek eddig nem ártottak a korábbi támadások, akár a külpolitikai tapasztalatlanságára vonatkoztak, akár a gazdasági tanácsadóinak képzettségét firtatták. A személyét érintő vádak azonban más megítélés alá eshetnek, bár a legfrissebb, már a szexuális zaklatásról szóló első hírek megjelenése után készült közvélemény-kutatás szerint továbbra is őrzi támogatottságát. 

A Washington Post és az ABC News közös felmérésében megkérdezett republikánusok 23 százaléka Caint látná szívesen a párt elnökjelöltjeként, és ezzel csak egy ponttal marad el Mitt Romney-tól. Rick Perry 13 százalékkal áll a harmadik helyen. A republikánus válaszadók 55%-a nem látja súlyosnak a felhozott vádakat, és 70% szerint ez semmilyen nem módon nem befolyásolja a szavazatát. A párt felé hajló függetlenek és a női szavazók azonban súlyosabban ítélik meg a kérdést, ami hosszabb távon még problémát jelenthet Cain kampányának, amennyiben nem kerül le a napirendről a botrány.

Tábor Áron

Friss hírek