Választások: Slota és Belousovová kiüthetik egymást, a Híd és az MKP viszont bejuthat

A Híd-MKP koalíció elijesztené Bugárék szlovák szavazóit, az MKP radikálisabb politikájának viszont stabil szavazótábora van. Előfordulhat az is, hogy egyik szlovák nacionalista párt sem kerül a parlamentbe.

Miroslav Kusý politológus véleménye szerint a kisebb pártoknak nem lesz nagy beleszólásuk az előrehozott választások előtti kampányba. A neves politológus elmondása alapján ez fokozottan érvényes az újonnan alakult pártokra – mint például az SNS-ből kivált Anna Belousovová által alapított Nemzet és Igazság (NaS) pártra – amelyeknek a lerövidült választási ciklus miatt még nem volt elég idejük megfelelő választási program kidolgozására, céljaik megfogalmazására.

Kusý azonban az Igor Matovič által vezetett Egyszerű Emberek esélyet kissé máshogy látja. Matovičék válsztási listáján ugyanis több politikailag független személyiség, valamint a kicsi konzervatív pártok képviselői is helyet kaphatnak – utaltak erre az OKS-szel és KDS-szel való tárgyalások.

A Belousovová-féle Nemzet és Igazságnak azért sincsen sok esélye, mert a párt összetételén kívül szinte semmi sem különbözteti meg az SNS-től. Ugyanakkor újra megismétlődhet, hogy a nacionalista SNS kettészakadása azt az eredményt fogja hozni, hogy semelyik szélsőjobboldali párt nem jut be a parlamentbe – a politológus szerint erre elég nagy az esély. Az SNS-t továbbá Ficoék is gyengítik, a Smer nacionalista retorikája gyakran nem sokban különbözik a Ján Slota-féle primitív kijelentésektől.

Az MKP-nak és Hídnak van esélye a parlamentbe jutásra, mégha Bugár Béla Híd-elnök ki is zárta a két párt közti választási koalíciót. „Bugár döntése logikus volt, mivel a Hídnál radikálisabb politikát képviselő MKP-val való együttműködés vélhetően elijesztette volna a szlovák szavazókat. Viszont az MKP radikális véleményeinek köszönhetően stabil szavazótáborral rendelkezik” – fogalmazta meg véleményét Miroslav Kusý.

Paraméter / SITA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »