Minden héten háború

Már-már megszokott a felvidéki magyarnak, hogy mikor egy nap annak örülhet, hogy a szlovák tábla alatt végre ott van a magyar is, más nap foghatja a fejét, hogy hova lett, vagy miért nem látszik a festék alatt. Hova vezet ez? Néhány betű… A magyarnak eszmei érték, a szlováknak meg szúrja a szemét.

Hiába minden kampány, hiába a figyelemfelhívás, egyet lépünk előre, kettőt hátra. Több önkormányzat határozatokkal próbál harcolni, többek közt Somorja, Komárom, és Dunaszerdahely is.

Kifogás azonban mindig akad. Vannak települések, melyek szlovák „történelmi” személyiségekről kapták nevüket, más települések jegyezve sincsenek, vannak, melyek neve helyesírási hibával, félreütésekkel lettek jegyezve. Pedig szó sincs arról, hogy a felvidéki magyar nem értene, vagy nem beszélne szlovákul.

Mindez pusztán arról szól, hogy vajon a szlovák állam képes-e fejet hajtani az előtt, hogy igenis van magyar kisebbség itt, és igenis vannak jogai. Azt hiszik, a magyar visszaakarja foglalni a hazáját…de nem. A magyar csak szeretne magyarul beszélni, magyar feliratokat látni, mert mindenkinek joga van otthon érezni magát.

Káldy Xénia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »