A magyar politikusok a nyugati magyarság körében emlékeztek 56-ra

Nemcsak Magyarország területén, de a nyugati magyarság körében is, hazai politikusok részvételével zajlottak az 56-os eseményekre való megemlékezések. Kövér László Uruguyban és Brazíliában, Semjén Zsolt Ausztráliában, Hende Csaba pedig Párizsban – az 56-os magyar emigráció központjaiban méltatták a forradalom hőseit.

Kövér László az uruguayi és a brazíliai magyarság körében ünnepelt

A hivatalos látogatáson Latin-Amerikában tartózkodó magyar házelnök útjának első állomásán, az uruguayi fővárosban folytatott megbeszélésein kifejtette: 1999 óta ez az első magas szintű találkozó a két ország között. A jelenlegi magyar kormány változtatni kíván elődje külpolitikáján és nyit Latin-Amerika felé. Ennek jegyében jövő év márciusában Budapesten Magyar-Latin-Amerikai Fórumot szerveznek, amelyre meg is hívta uruguayi vendéglátóit Kövér László. Az Országgyűlés elnöke megbeszéléseket folytatott Daisy Tourné asszonnyal, a képviselőház elnökének  elnök helyettesével és Roberto Conde Carreras miniszterhelyettessel, ügyvezető külügyminiszterrel is, akivel elsősorban gazdasági kérdésekről, a magyar gazdasági társaságok  szerepvállalásáról tárgyalt. Ez utóbbi tárgyalás végén került sor a gazdasági és műszaki együttműködési egyezmény parafálására, melyet magyar részről – a házelnök jelenlétében –  Varga Koritár Pál, Uruguayba akkreditált nagykövet írt alá.

Kövér László részt vett a helyi magyarságnak az október 23-i évforduló alkalmából rendezett megemlékezésén, megkoszorúzta a Budapestről elnevezett téren elhelyezett 56-os emléktáblát, majd az idén hetvenöt éves szervezet, az Uruguayi Magyar Otthon székházában ünnepi beszédet mondott. A magyar politikus beszédében Márait idézte: „búcsúra bocsánatot kértünk egymástól – ő azért, mert otthon maradt, és én azért, mert elutaztam”. „Aki elment, a hazától, a szülőföldtől búcsúzott el. Aki maradt, a szabadságtól. Volt hát mit megőriznünk és átmentenünk egymásnak” – mondta Kövér László, aki arról is beszélt, hogy október 23. az egyetlen olyan nemzeti ünnep, melynek hagyományai az ismert okok miatt mélyebbre nyúlnak itt, a tengerentúlon, mint az óhazában.

„Azok, akik kiszakadtak a szülőhazájukból, saját magukkal együtt a nemzetből is elmenekítettek egy darabot. Ezzel a térképet meghazudtolóan hatalmassá tettek egy kicsinek mondott országot, amely ma lélekben, hódítás nélkül is Buenos Airestől Zürichig, Sydneytől Montevideóig ér. Egykori fájdalmunk ma az egyik legnagyobb kincsünk: magyarok élnek a világ minden égtáján. Ha úgy tetszik, ez a mi különös flottánk: milliónyi magyar +hajó+ nemzetközi vizeken” – hangsúlyozta a megemlékezésen a házelnök.

Új konzulátus Sao Paulo-ban

Kövér László a Sao Pauló-i magyar közösségekkel is találkozott a hétvégén dél-amerikai hivatalos látogatásának második állomásán. Zászlófelvonáson vett részt szombaton a Simon Bálint Cserkész Parkban, majd a helyi magyar vállalkozókkal elköltött ebéd után ellátogatott a Balázs Péter Idősotthonba. Este a Sao Pauló-i Magyar Házban  a magyar házelnök és Szíjjártó Csaba nagykövet jelenlétében kilenc személy tett állampolgársági esküt az egyszerűsített honosítás keretében. Ezek zöme Brazíliában élő magyar, de volt köztük két venezuelai állampolgár is. Az ünnepélyes eskütétel után a jelenlévők kérdéseket intéztek a magyar házelnökhöz, jórészt a külföldön élő magyarok szavazati jogával kapcsolatban.

A Szent Imre iskolában rendezett 56-os megemlékezésen Kövér elmondta: „Szeretnénk, ha megint összenőne az, ami összetartozik. Mert mi, anyaországi magyarok jól tudjuk, nem Önök hagyták el Magyarországot, hanem Magyarország hagyta el Önöket”, majd hozzátette: „A szétszórt magyarok sem emigrációban élnek már, hanem diaszpórában. Ami pedig ránézésre csak diaszpórának tűnik, az valójában világmagyarság. Egy készülődő világnemzet ígérete. Azért van szétszórva, hogy ott legyen a világ minden pontján, ahol döntések születnek a magyarok jövőjéről, és azokat a döntéseket a magyar nemzet érdekében reményeink szerint majd sikeresen befolyásolja is. Többek között ezért is döntött úgy az új magyar kormány, hogy az ismert gazdasági nehézségek ellenére novembertől új konzuli irodát nyit itt, Sao Paulóban.”

Semjén Sydneyben

Október 23-án, Sydneyben mondott beszédet, és magas állami kitüntetéseket adott át az emigráció összetartásában kiemelkedő munkát végző személyeknek az ausztráliai magyarság rendezvényén Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes .

Semjén ausztráliai látogatása során Canberrában felszólalt a földrész magyar szervezeteinek konferenciáján, ahol a résztvevők üdvözölték a kormány nemzetpolitikai munkáját, emellett megnyugvással fogadták bejelentését, hogy a Duna Televízió adását továbbra is láthatják az anyaországtól távol élő magyarok.

A helyi magyar református közösség vezetője gyűjtésre szólította fel a híveket, az adományokkal a magyar államadósság csökkentéséhez szeretnének erejükhöz mérten hozzájárulni. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ausztráliai útja során megbeszéléseket folytatott kormányzati politikusokkal és a gazdasági élet meghatározó képviselőivel, valamint az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatban is tájékoztatta a magyarság képviselőit.

Hende Csaba Párizsban tisztelgett 56 hősei előtt

Köszönetet mondott a nándorfehérvári hősöknek, az 1956-os forradalom Franciaországba menekült szabadságharcosainak és a francia népnek Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Párizsban, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Misszióban tartott ünnepi megemlékezésen.

A misét követően az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága tartott megemlékezést. Sujánszky Jenő elnök szavai után Hende Csaba köszönet mondott azoknak a hősöknek, akik 555 évvel ezelőtt, a nándorfehérvári csatában megvédték „Európát és a kereszténységet az akkoriban fenyegető iszlámmal szemben”. Ehhez – mint hangsúlyozta – szükség volt a Hunyadi János oldalán harcoló „lánglelkű ferences szerzetes”, Kapisztrán Szent János segítségére, akit „a pápa küldött Magyarországra, hogy keresztes hadat toborozzon a török ellen”, s aki ugyanabban az évben, október 23-án halt meg.

A miniszter ezt követően az 1956-os forradalomban harcolt hősöknek, a kivégzett mártíroknak, valamint azoknak az egykori szabadságharcosoknak mondott köszönetet, akik Párizsban megalakították bajtársi szövetségüket, s „55 éve tartják a lobogót”. „Köszönjük nekik, hogy őrizték a lángot átvitt értelemben és a szó szoros értelmében is a Diadalívnél, és fellobbantják évről évre” – hangsúlyozta a miniszter arra utalva, hogy az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél.

Köszönet a francia népnek

„Akkor is megtették, amikor ezért nem járt elismerés, akkor is, amikor a reálpolitika nevében a francia kormány és a francia hatalom a forradalmat eltipró Kádár-rezsimmel működött együtt” – tette hozzá. Majd így folytatta: „Köszönjük mégis Franciaországnak, a nemes francia népnek, hogy befogadta a magyar menekülteket és új hazát adott nekik. Köszönjük, hogy Párizs lehetett az ő Bakonyuk” – idézte a miniszter Ady Endrét. Hende emlékeztetett arra is, hogy a magyar és a francia katonák ma már több helyen együtt szolgálnak, kiemelve a NATO afganisztáni misszióját, amelynek keretében Kabulban a katonai kórházat a francia hadsereg vezeti, s a személyzet egy jelentős része a magyar honvédség személyi állományából kerül ki. A megemlékezés végén a honvédelmi miniszter a párizsi magyar külképviselet, valamint a magyar emigráns szervezetek képviselőivel közösen koszorút helyezett el Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál, amelyet 1992-ben állítottak a Magyar Katolikus Misszióban.

November 4-én, a forradalom leverésének évfordulóján Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás Párizsban.

Kitekintő -MTI

Friss hírek