Bazári hangulat a Frankfurti Könyvvásáron

Találós kérdés: melyik az a hely, ahol a következő tárgyak tömkelege található meg: lágytojás- és gyertyatartók, táskák, felhúzható figurák és játékok, valamint Audi járművek (!)? A helyes válasz: a Frankfurti Könyvvásár.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírójának beszámolója szerint a fent leírt kép fogadta ugyanis a szerzőt, amikor a nagymúltú rendezvény helyszínén megjelent. Lena Bopp megértőnek mutatkozik, és utal rá, hogy mindig is akadtak a könyvfesztivál területén olyan ajándéktárgyak, amelyeknek első pillantásra (és másodikra) nem volt közük a könyvekhez, de az idei „Non-Books” kínálat mégis meglepte. 

Mára közhelynek számít, hogy a kis könyvkuckók világszerte becsukják a boltot, és a nagy könyvkereskedelmi láncok is kénytelenek felvenni a kínált termékeik listájára a kávét és az ajándéktárgyakat, hogy fizetni tudják az üzlethelyiségek bérleti jogát.

Ennek megfelelően talán nem is meglepő, hogy a német könyvvásár is szerényre és csendesre sikeredett idén. Ráadásul nem elég a máris kézzelfogható gazdasági veszteség: az ágazat képviselőinek még amiatt is fájhat a fejük, hogy a német parlamentbe bejutott kalózpárt hozzálát ahhoz, hogy beváltsa választási ígéreteit / fenyegetéseit, és megreformálja a szerzői jogokat.

A német wikipedia oldalon olvasható programjuk szerint a párt legalizálni szeretné a a zenei, irodalmi stb szellemi termékeknek az új technikai lehetőségek miatt egyre elterjedtebb megosztási és közzétételi módoztait. „Legyen a tudás hozzáférhető mindenki számára!” – ezzel a jól hangzó szlogennel mintha csak a választók szívéből szólna a szervezet, amely azt hangsúlyozza, hogy nem jó, ha a kultúra csak egy szűk réteg számára elérhető, és felcsillantja a lehetőségét, hogy dekriminalizálja többek között a zenei megosztó oldalak használóit. Mindenki örül – kivéve a szellemi termékek létrehozóit, akik eléggé el nem ítélhető módon szeretnének megélni a műveikből.

Korábban a Kitekintő is beszámolt róla, hogy Európa-szerte növekszik a kalóz mozgalomhoz tartozó pártok száma.  Az archivumban olvasható egy interjú a svéd főkalózzal, és nem kell ahhoz sem sok keresgélés, hogy rátaláljunk a magyar kalózok oldalára.

Manga kosztümös lányok a Frankfurti Könyvvásáron

A 2011-es Frankfurti Könyvvásár hangulata tehát nem véletlenül volt nyomott. Ráadásul úgy tűnik, a korábbi évek nagy reménysége, az e-book sem hozta meg még mindig azt az áttörést, amelyre már olyan hosszú idő óta vártak. Bár itt is feltűnően nagy a kínálat, és a kiadók igyekeznek optimistán nyilatkozni, valamiért egyre csökken a tervezett újabb fejlesztések száma – a német újságíró szerint a kínálat jóval megelőzi a keresletet.

A multimédia-csodák, e-bookok és a manga kosztümös hosztesszek tömkelegében csendben megbújt néhány p-book kiadó is. Azok, amelyek papír alapú könyvet adnak ki. Még mindig nem adták fel, meghívtak néhány írót és végighallgatták a kereskedelem furmányairól szóló előadásokat. Úgy tűnik, makacsul ragaszkodnak rögeszméjükhöz, a betűket tartalmazó, papírlapra nyomtatott könyvhöz. Minden racionális ellenvetés dacára. Lehet, hogy nekik lesz igazuk?

Hajnal Anett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »