A magyar forradalomra emlékeztek határon túl is

Kárpátalján az 1956-os megemlékezések még pénteken elkezdődtek, Ungváron megkoszorúzták a helyi ellenálló csoport emléktábláját, míg Tiszapéterfalván Kiss Ferenc irodalomtörténész emléktáblájánál tartottak emlékünnepséget.

A vajdasági magyarok központi megemlékezései Palicson és Szabadkán történtek. Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára is tiszteletét tette a helyszínen. Ünnepi beszédében hangot adott annak, hogy 1956 újjáélesztette a magyar identitást és önbecsülést.

“Az új magyar nemzetpolitika a vajdasági magyar törekvésekből nőtte ki magát. Önök, délvidéki magyarok járultak hozzá, hogy a magyarság egyesítéséhez és egyben a régió stabilitásához is közelebb kerüljünk. Elképesztő ragaszkodás ez az Önök részéről és elképesztő teljesítmény. Különösen azon körülmények között, amelyek között Önök a magyar identitásukat fenntartották. Az, amit Önök véghezvittek, a szemünk előtt játszódott le. Büszkék vagyunk Önökre, vajdasági magyarokra, büszkék vagyunk arra, hogy egy nemzethez tartozhatunk Önökkel” – mondta Németh Zsolt.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) központi megemlékezését vasárnap tartotta Mezőkaszonyban, az ottani 1956-os ellenálló csoport emléktáblájánál.

Az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából Felvidéken többek között megemlékezést tartottak Dunaszerdahelyen, Komáromban, Szőnyben, Somorján, Zselízen, Rimaszombatban és Kassán.

Zselízen is megemlékeztek az 1956-os magyar forradalomról.  Október 23-án a Via Nova ICs, az MKP helyi alapszervezete, a Csemadok helyi alapszervezete és a Rákóczi Baráti Társaság szervezésében a helyi művelődési otthonban gyűltek össze az emlékezők.

„Sajnos az újabb generációk kevésbé értékelik az ’56-os eszméket, holott az akkori események szelleme máig ott kell, hogy legyen minden fiatalban, hiszen a törvénytelenség és elnyomás elleni lázadás, valamint a szabadság utáni vágy alapjában véve minden fiatalban ott lakozik.”– mondta Csonka Ákos a Via Nova Ics képviseletében az egybegyűlteknek.

Komáromban október 21-én tartottak megemlékezéseket, Tarics Péter szervezésében, „Szóljon a vértanúk harangja!” címmel. A vélemények szerint ez az előadóest egyike volt az elmúlt huszonöt év  legszebb és legemlékezetesebb előadásainak. Felemelő volt, megindító, hitet erősítő és sajátosan magyar.

Dunaszerdahelyen a diktatúrák áldozatainak emlékművének megkoszorúzásával és ünnepi koncerttel emlékeztek 1956 hőseire. Berényi József MKP-elnök, az ünnepség egyik szónokaként párhuzamot vont 1956 hősei és a kétnyelvűségért küzdelmet vívott aktivisták között.

„Rendkívül izgalmas kérdés, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor fiatalemberek azt mondják, az életem kockáztatásával is vállalom a harcot, ahogy az történt 1956-ban.” A pesti fiatalok tudták, hogy van értelme az orosz csapatokkal szemben felvenni az esélytelennek látszó harcot, és a magyar történelem számos más példát is mutat erre. Az igaz, hogy a szabadságharcot el lehet nyomni, de a gondolat mindig túlélte az elnyomókat. “– mondta Berényi József a dunaszerdahelyi ünnepségen.

Kárpátalja.ma, Kárpáti igaz szó, Felvidék.ma

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »