Ismét megússza a szudáni elnök

Október 14-én Malawiban ülésezik a tizenkilenc afrikai országot tömörítő gazdasági szervezet, a Kelet- és Dél-Afrikai Közös Piac (COMESA). Ennek a csoportnak tagja Szudán is, melynek államfője, Omar Bashir ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A történetben a csavar, hogy Malawi tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (International Criminal Court, ICC), ezért le kéne tartóztatnia Bashirt. Azonban Malawi nem fog eleget tenni kötelességének.

Bashir ellen 2009-ben adták ki a nemzetközi elfogatóparancsot. Azóta igyekezett elkerülni azokat az országokat, melyek tagjai a Nemzetközi Büntetőbíróságnak – igaz, Kenya, Dzsibuti és Csád is ICC-tag, mégis vendégül látták a szudáni államfőt. Most már biztos, hogy Malawi is csatlakozik ezekhez a renitens országokhoz. Kondwani Nankhumwa malawi külügyminiszter-helyettes szerint „Malawi hisz a COMESA-tagállamok közötti testvéri együttélésben és ezért nem fogjuk letartóztatni őt. Ő egy szabad ember Malawiban.”

Elise Keppler nemzetközi bíró szerint „Bashir egy nemzetközi szökevény, akit Darfurban elkövetett népirtással és egyéb szörnyű tettekkel vádolnak. Malawinak – mivel tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak – nem vendégül látnia kéne, hanem elfognia.” A Human Rights Watch is igyekszik nyomást gyakorolni az afrikai országra, mégis, úgy fest, Malawi sem kívánja összeakasztani bajszát Szudánnal, mely egyébként szoros kapcsolatot ápol Iránnal.

A szakértők szerint ez a döntés Malawi elnökének, Bingu wa Mutharikának további elszigetelődéséhez vezethet. Pedig nemzetközi helyzete nem túl rózsás: júliusban húsz kormányellenes tüntetőt öltek meg, ami eleve nagy felháborodást keltett, korábban pedig megszakította a kapcsolatot egykori legnagyobb segélyezőjével, Nagy-Britanniával.

Weszprémy Gábor

Friss hírek