Ellenzékbe vonul a volt orosz gazdasági miniszter?

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, kétértelmű nyilatkozatai miatt Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszternek el kellett hagynia a kormányt, és egy darabig úgy tűnt, hogy még viszont látjuk őt valamilyen vezető pozícióban. Dmitrij Medvegyev ugyan nem szeretne vele dolgozni, de ellenzéki vezetők, vagy akár maga Vlagyimir Putyin is szívesen látnák a reformpárti politikust valamilyen vezető pozícióban, de az elnök most gondoskodott arról, hogy a kormány vagy a Kreml közelében se legyen Kudrin.

Megindultak a találgatások

„Egyértelmű, hogy a csapatban marad” – kommentálta Kudrin jövőjét Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes még szeptember 25-én, nem sokkal azután, hogy a volt pénzügyminiszter nyilatkozatában kifejtette, nem fog Dmitrij Medvegyev jelenlegi államfő várható miniszterelnöksége alatt a kormányban dolgozni. Suvalov természetesen Putyin körére gondolt, amikor nyilatkozott. Elmondta, hogy figyelembe véve Kudrin 12 éves kormánybeli tapasztalatát, lehetősége lesz megerősíteni az ország gazdaságát és pénzügyeit olyan formában, ahogy ő és vezetői akarják.

A pénzügyi körök egyes képviselői azt javasolták, hogy ilyen „hozzáállással a makrogazdasági helyzethez”, Kudrin a központi bank elnöke lehetne. Szavai szerint Kudrin, csakúgy mint a Fed elnöke, képes lenne egyensúlyozni és korrigálni a kormány politikáját. Andrej Kosztyin, az orosz VTB bank elnöke szintén úgy gondolja, hogy teljesen elképzelhető egy ilyen elhelyezkedés, és hozzátette, hogy a központi bank elnöke senkitől sem függ.

Szergej Alekszasenko, az Oroszországi Bank volt első elnökhelyettese, a Gazdasági Főiskola makrogazdasági kutatások igazgatója sem félti Kudrint, mert véleménye szerint Putyin biztos, hogy talál neki egy pozíciót, aminek a volt pénzügyminiszter teljes tudatában van. Talál neki egy érdekes és jól fizetett állást, mint a központi bank elnöke, a Vnyesekonombank vagy a VTB igazgatója, vagy kinevezi követnek Amerikába.

A reform pártján egy ellenzéki pártban?

„Ha Kudrin kész a politikában maradni és elhagyja a posztját, kész egy normális jobboldali pártot alapítani, akkor én hajlandó vagyok segíteni neki ebben” – nyilatkozott támogató hangon Borisz Nagyezsgyin, a „Pravoje Gyelo” párt moszkva-környéki tagozatának vezetője. Kifejtette, hogy ha Kudrin úgy döntene, hogy közpolitikával foglalkozna, számára nagy megtiszteltetés lenne vele dolgozni. Még márciusban az igazságharcosok azt a koncepciót dolgozták ki, hogy szövetségi szinten ismert politikusokat próbálnak a pártjukba csalogatni, így például Kudrint és Suvalovot. Az akkor még pénzügyminiszter Kudrin erre úgy reagált, hogy nem tartja célszerűnek a kormánybeli munkáját párttevékenységre váltani.

Andrej Dunajev, a „Pravoje Gyelo” végrehajtó bizottságának elnöke ennél tovább is ment, és úgy nyilatkozott szeptember 27-én, hogy Kudrin akár a párt elnöke is lehetne a december 4-re kiírt parlamenti választások után. Dunajev azzal indokolta ajánlatát, hogy Alekszej Leonyidovics egy, a liberális körben neves szakember, aki nyíltan kifejezi álláspontját.

Változott a széljárás

Pár nappal távozása után a pénzügyminisztérium éléről, Kudrin továbbra is megtarthatta a Nemzeti Banktanács elnöki posztját, és az elnökség alá tartozó pénzpiaci tanács vezetője maradhatott. A volt pénzügyminiszter megőrizheti a „Betétbiztosítási Hivatal” elnöki székét is. Medvegyev sajtóhivatalán keresztül kijelentette, hogy a nézeteltérések ellenére is nélkülözhetetlennek tartja Kudrin tapasztalatát, mint jó pénzügyi szakember és közgazdász.

Mihail Remizov, a „Stratégia-2020” Alapítvány vezetője október 6-án, megismételve a korábbi találgatásokat azt is lehetségesnek tartotta, hogy bizonyos körülmények esetén Kudrin még a következő elnöki hivatal vagy kormány munkájában is szerepet vállal majd, amit Putyin megnyilvánulásai is sejteni engedtek. A jelenlegi miniszterelnök, az elnök egyetértésével ugyanis megerősítette, hogy Kudrin „heves személyisége” ellenére a csapatban fog dolgozni.

De Medvegyev nem lesz ebben a csapatban, ugyanis október 11-én a Kreml bejelentette, hogy Alekszej Kudrin nem tarthatja meg a megmaradt pozícióit sem, amit azzal indokoltak, hogy nem állami alkalmazott többé. Helyét ideiglenesen Anton Sziluanov, a miniszter-helyettes vette át. Az verhette ki végleg a biztosítékot az elnöki hivatalban, hogy a volt pénzügyminiszter különböző fórumokon továbbra is nyíltan hangoztatja a katonai kiadásokkal kapcsolatos nézeteit, vagyis nem volt elég neki a pénzügyminiszteri posztról való eltávolítás. Az eset kapcsán felmerültek olyan pletykák, hogy Medvegyev fellépése ebben a szituációban gyengének és elégtelennek bizonyult, és előfordulhat, hogy nem is lesz miniszterelnök, bár a közte és Putyin között létrejött paktum alapján ez azért egyelőre kevésbé látszik valószínűnek.

Nem lett oda minden

Lehet, hogy Kudrin most egy kis szünetet tart majd, de a jövője még nem veszett el. Politikai súlyát ugyanis az határozza meg, hogy milyen kapcsolatokkal rendelkezik. Liberális-technokrataként szövetségesei vannak a szentpétervári polgármesteri hivatalban, és ellentmondásos módon baráti viszonyban van Putyinnal és Anatolij Csubajsszal is. Más kérdés, hogy a központi bank elnöki széke 2013 tavaszáig foglalt, és pont egy szövetségesnek számító pétervári liberális, Szergej Ignatyevij ül benne. Őt kitúrni nem lenne politikailag korrekt, így egyelőre az egyetlen lehetőség a politikába való áttérés maradt, és talán egy új jobboldali liberális párt alapítása.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »