Kitört a pánik: újabb bank mehet csődbe

Az EU27-ek pénzügyminiszterei keddi ülésükön áldásukat adták a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló csomagról az Európai Parlamenttel kötött megállapodásra. A miniszterek a tőzsdén kívüli derivatívapiacokon átláthatóságának növeléséről szóló rendeletről is közös álláspontra jutottak.

Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei kedden Luxembourgban véglegesítették az Európai Parlamenttel kialkudott megállapodást a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomagról. A szöveget annak jogi formába döntése után, további vita nélkül hagyja majd jóvá a tanács. Olli Rehn, gazdasági és bővítési biztos várakozásai szerint a hatos jogszabályi csomag legkésőbb jövő év január 1-ig hatályba lép. Rehn kilátásba helyezte, hogy a lehető legteljesebb mértékben érvényt szerez majd a jogszabályoknak, amelyek az eddiginél nagyobb hatásköröket adnak az Európai Bizottságnak a tagállamok költségvetési felügyeletében és első ízben a makrogazdasági politikák közös felügyeletére is lehetőséget adnak.

A hatos csomag körülbelül 98 százalékát az előző féléves magyar elnökség tárgyalta ki az EP-vel, a lengyel elnökségre maradt a hálás szerep, hogy a pontot feltegye az „i-re”.

A keddi ülés másik kézzelfogható eredményeként a tagállamok hosszas vita után politikai megállapodást értek el a tőzsdén kívüli származtatott pénzügyi termékek szabályozásáról és a piac átláthatóbbá tételéről. A közös álláspont birtokában a soros elnökség megkezdheti az egyeztetéseket a másik jogalkotóval, az Európai Parlamenttel a jogszabályról.

A megállapodás értelmében minden derivatívákkal kapcsolatos szerződést jelenteni kell a központi elszámolóházaknak annak érdekében, hogy minimalizálják az ügylet egyik résztvevőjének esetleges csődjével a másik félre leselkedő kockázatokat. A kockázatok csökkentésével más piaci szereplők kevésbé lesznek veszélynek kitéve és a teljes pénzügyi rendszerre leselkedő kockázatok is csökkennek. Az úgynevezett származtatott pénzügyi terméke adásvételéről szóló szerződéseket jellemzően a tőzsdén kívül kötik, két magánügyfél között és ezért a jelenlegi helyzetben nem átláthatóak.

A pénzügyminiszterek jelentős időt szántak az európai bankrendszer helyzetének megvitatására. Különös aktualitást kölcsönzött a vitának a belga-francia tulajdonban lévő Dexia bankbiztosító megroggyant helyzete, ami elsősorban a görög államadósságnak való kitettségével hozható összefüggésbe. A Dexia tulajdonában 3,8 milliárd euró értékű görög államkötvény van, ami a bank részvényeinek utóbbi napokban bekövetkezett zuhanása után önmagában magasabb az intézet jelenlegi piaci értékénél (kb. 2,5 milliárd euró).

A francia és a belga kormány élén egyeztetéseket folytat a Dexia megmentéséért. A lehetséges megoldások között szerepel a bank feldarabolása is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek