A lengyel politikai radikalizmus

A lengyel politika mindkét domináns pártja jobboldali. A keresztény ideológiát követő Jog és Igazságosság (PiS) és a Polgári Platform (PO) együttesen maga mögött tudhatja a lengyel szavazatok közel 90 százalékát. Két ilyen erős párt mellett a kisebb pártok felmorzsolódni látszanak. Ebből a zsákutcából látszólag azon a módon tudnak kijutni, ha valamelyik nagyobb párttal koalícióra lépnek.

Így tett a Lengyel Családok Ligája is (LPP), mely 2006-ban és 2007-ben a PiS-szel és a baloldali Önvédelem pártjával koalícióra lépve próbált kormányt alakítani. A mérsékelten szélsőjobb pártnak ez volt az egyik legnagyobb sikere az elmúlt éveket nézve.

Szintén EU-ellenességébe bukott bele a Lengyel Nemzeti Újjászületés (NOP), ami Lengyelország és talán egész Európa egyik legrégebbi radikális jobbszélső pártja. A párt azzal érvel, hogy az Unió veszélyezteti Lengyelország gazdasági-politikai függetlenségét. A NOP abortusz- és eutanáziaellenes, támogatja halálbüntetést bevezetését, a korrupció elleni hatékonyabb fellépést. Egyik kampányplakátján azt hirdeti, megvédi a katolicizmust. Mindezt elég paradox módon teszi: fegyverrel.

A lengyel politika groteszk elemei

Az LPP-n felül radikálisabb szélsőjobboldali pártok is színesítik a politikai palettát, ami egy katolikus, már-már bigottan vallásos országot nézve elég meglepőnek tűnhet. A lengyelországi szélsőjobb alatt nem feltétlenül a hagyományos értelemben vett szélsőjobbot kell érteni. Szélsőjobbnak, ám kevésbé radikálisnak számít a jobboldali konzervatív Keresztény Nemzeti Unió, ami keresztény értékeket kevésbé keresztény antiszemita elemekkel vegyíti, elég bizarr végkifejletet eredményezve. Hasonló ideológiával bír a Mozgalom Lengyelország Újjáépítéséért szervezet is, ami a lengyel nemzeti érdekek érvényesülésének akadályát a kapitalizmusban látja.

A szélsőjobboldaliak az utóbbi években jóformán csak november 11-én, a lengyel nemzeti függetlenség visszaszerzésének napjára szervezett felvonulásokon hallatják hangjukat.

Elnökpukkasztás Palikot-módra

Az elmúlt hónapokban a legnagyobb visszhangot a választások előtt berobbanó Palikotot Támogatók Mozgalma váltotta ki. A radikális nézeteket valló, meglehetősen sajátos politikát folytató párt élén Janusz Palikot áll, aki egykoron a Polgári Platformnál kezdte politikai pályafutását. Alig pár hónap leforgása alatt 4 százalékot ért el a támogatottsága.

Honnan ered ez a hirtelen és ígéretesnek ígérkező népszerűség?

A botrányairól és szókimondó magatartásáról elhíresült politikus bár gyakran túlontúl nyíltan beszél, viszont megtestesíti mindazt, amire a két keresztény nagy párt nem szentel figyelmet vagy abszolút elutasít, esetleg elhallgat: a könnyűdrogok használatától az abortusz legalizálásáig Janusz Palikot mindent bevállal.

Palikot egyesek legnagyobb felháborodására, mások helyeslésére bátran kritizálta és a szmolenszki tragédia felelősévé tette az elhunyt elnököt, Lech Kaczynskit, akit még életében alkoholizmussal vádolt meg. Az elnökkel szemben felhozott rágalmat Lengyelországban börtönbüntetéssel sújtják, így emiatt kis híján három éves szabadságvesztésre ítélték az ex-PO-s politikust.

Palikot nem kímélte az elnök ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynskit sem. A lisszaboni szerződés aláírásakor nem fogott Jaroslaw Kaczynski tolla, amihez Palikot végül egy árverésen jutott hozzá. Az 1800 zlotyéért elkelt rossz toll Palikot szerint jól példázza Jaroslaw Kaczynski politikai pályafutását. Az árverésen a tollért befolyt összeget végül egy árvaháznak ajánlotta fel a polgárpukkasztó pártelnök.

Még mielőtt azt hinné valaki, hogy Palikot a PO szekerét hajtja, hozzá kell tenni, hogy Donald Tusk pártját sem nagyon kíméli. Nemrég a Polgári Platformot is kritizálta, amiért a kormánypárt szerinte egy kisebb faluban a szavazatok megvásárlásával próbálkozott. Véleménye szerint, ha egy nagyobb városban került volna sor a csalásra, az akár a párt bukásához is vezethetett volna. Egy biztos, ha Palikot eléri az 5 százalékot és szükség lesz arra, hogy koalícióra lépjen valamelyik párttal, nagyobb valószínűséggel fog az egykori hátországa, a PO oldalára állni.

A jelenleg 4 százalékos támogatottságot élvező Palikot számára a legtöbb szavazatot talán az hozza, hogy az emberek egyre jobban belefáradnak PiS és a PO politikai csatározásainak nyomonkövetésébe. Úgy érzik, hogy politikai ígéretek teljesítésének elmaradása, a két nagy párt egymás elleni vádaskodása nem viszik előbbre az országot. Palikot a szókimondásával sokkal nagyobb hitelt érdemel ki a szemükben, mint pl. a PiS, ami a gazdasági kérdéseket tabutémaként kezeli, az arról szóló televíziós vitákra még csak nem is küld résztvevőt. A Palikotot Támogatók Mozgalma híveit elsősorban a Polgári Platformban csalódottak és az egyre gyengülő Lengyel Néppárt blokkjából gyűjti. A PiS biztosabb szavazókat tudhat maga mögött annál, hogy Palikot elszívja a választóit.

A mérsékelt nacionalisták

A 2004-ben Leszek Bubel (akinek vezetékneve egyébként ipari hulladékot jelent) által alapított Lengyel Nemzeti Párt vallja magát a legtoleránsabb nacionalista csoportnak. A párt legfontosabb célkitűzései között szerepel a lengyel szuverenitás védelme az EU-ban. A formáció támogatja a nacionalizmust, a patriotizmust, szorosan együttműködik a külföldön működő lengyel nemzeti szervezetekkel, támogatja a halálbüntetés visszaállítását a legsúlyosabb bűncselekmények esetén, illetve támogatja a lengyel piacot és privatizáció ellen lép fel. Számos lapot ad ki, és szorosan együttműködnek vele a kisebb nacionalista csoportosulások is. A választások alatt a PPN mindig nagyon ad kampányaira, igyekszik eredeti és ötletes lenni, sokszor meg is feledkezik arról, hogy milyen ideológiát is képvisel.

A szélsőjobboldali pártok támogatottsága mindent összevetve is csak pár százalékra rúg, és az utóbbi időben aktivitásuk erősen csökkent, így elsősorban létezésükkel kell számolni, aktív politikai részvételükre már kevésbé.

Csontos Zsuzsanna

Friss hírek