Zárt ajtók mögött alakul a dán kormánykoalíció

Szakértők szerint Koppenhágában tovább eltarthat az alkudozás a kormányalakításról, várhatóan október 4-én fogják összehívni hivatalosan az új parlamentet. A Szociáldemokraták a Szocialista Néppárttal és a Szociálliberális Párttal alakítanak koalíciót, de a megegyezés egyelőre nehézkesnek bizonyul.

A tárgyalások zárt ajtók mögött történnek, hogy megakadályozzák a média negatív befolyását, nehogy egy elhamarkodott kijelentés a sajtónak hátráltassa a megegyezéseket. „Mi, a három párt együtt dolgozunk azon, hogy létrehozzunk egy stabil alapokon álló kormányt, ami mindenki számára megfelelő. Mindegyik fél ugyanolyan fontos és senki sem rendelkezik vétójoggal, mert ez az egyetlen módja, az egyezségkötésnek. Úgy döntöttünk, hogy nem a sajtó előtt vitatjuk meg ezt a fontos dolgot” –kommentálta az eseményeket Helle Thorning-Schmidt, Dánia leendő miniszterelnöke.

A leköszönő kormányfő vezette Liberális Párt maradt a legtöbb vokssal rendelkező párt a választások után, így az ellenzéki tábor szerint a következő választási ciklusban majd könnyen kijátszhatják a gyenge lábakon álló új kormányt, ha nem tudnak gyors eredményeket felmutatni. „Ez a koalíció csak problémákat fog okozni, Helle pedig még kezdő” –nyilatkozta Pia Kjćrsgaard, az ellenzéki, nacionalista Dán Néppárt vezetője az újságoknak.

Helle Thorning-Schmidt nemcsak megtörte a Liberális Párt irányítását és ismét a szociáldemokratákat jutatta hatalomhoz egy évtizedes ellenzéki pozíció után, hanem ő lesz az ország első női miniszterelnöke is. Az út a győzelméig nem volt problémamentes, 2007-ben nem sikerült legyőznie Anders Fogh Rasmussen Liberális Pártját így a legutóbbi választások után újból az ellenzék szerepét foglalhatta el, majd 2010-ben férjével belekeveredett egy adóbotrányba, ami veszélyt jelentett politikai karrierjére nézve is.

A 44 éves politikus asszony 1994 óta tagja a Szociáldemokrata Pártnak. 1999 és 2004 között európai parlamenti képviselőként dolgozott, majd 2005-ben helyet kapott a dán parlamentben, a Folketingben a Szociáldemokrata Párt első női elnökeként. A közelgő dán EU elnökséget pedig már a miniszterelnöki székből fogja segíteni.

Az önéletrajzi könyvében Thorning-Schmindt úgy írja le magát, mint egy átlagos dán, aki a dán jóléti rendszerbe született, amely az 1960-as évek óta fémjelzi az országot. A többi állampolgárhoz hasonlóan élvezi a biztonságot és ezért is kiemelt szerepet kapott választási programjában a szociális jóléti állam fejlesztése. Amit még szimpatikusnak tartottak a választók, hogy az oktatás és infrastruktúra fejlesztése mellett kampányolt és mindenek előtt Dánia gazdaságának fellendítését tűzte ki célul.

Dániában jelzésértékű a baloldali blokk győzelme, az északi országokban és a kontinensen terjedő jobboldal illetve szélsőjobb erősödése helyett most fordult látszik a kocka. A nacionalista Dán Néppárt visszaszorulását követően azt várják az új vezetéstől, hogy előzékenyebb lesz az EU-jogharmonizáció területén és nem folytat majd bevándorlás-ellenes politikát. A szakértők egyetértenek abban, hogy a kormányfőnek szüksége lesz minden szövetségesére, hogy stabil kormányt tudjon kiépíteni.

Epresi Judit

Friss hírek