Megosztaná elektori szavazatait Pennsylvania

Megváltoztatnák a jövő évi elnökválasztásokra az állam elektori szavazatainak elosztási módját a pennsylvaniai republikánusok. A javaslattal saját pártjuk jelöltjét szeretnék kedvezőbb helyzetbe hozni, de a megvalósítás könnyen visszafelé is elsülhet. A vita ismét ráirányítja a figyelmet a sokak által kritizált amerikai választási rendszer reformjára vonatkozó javaslatokra.

Ahogy 47 másik szövetségi államban, Pennsylvaniában is a legtöbb szavazatot szerző elnökjelölt szerzi meg az összes elektori szavazatot. Csupán Maine-ben és Nebraskában van lehetőség a voksok megosztására: itt az egyes kongresszusi körzetek győztesei kapnak egy-egy elektort, míg az állam nyertese két további szavazatot gyűjt be. Ezek a kisebb államok viszont méretüknél fogva kevésbé befolyásolják az elnökválasztások kimenetelét. Pennsylvania azonban, ahol a New York Times beszámolója szerint ugyanezt a rendszert javasolják most a többségbe került republikánusok, a jövő évi elnökválasztásokon 20 elektori szavazat sorsáról dönt. Ezek szétosztásának rendszerét az egyes szövetségi államok törvényhozásai maguk határozzák meg, így a módosításnak nincs elvi akadálya.

A javaslat mögött húzódó politikai szándék egyértelmű. Az idősebb Bush 1988-as győzelme óta nem nyert republikánus Pennsylvaniában, most viszont lehetőség nyílna arra, hogy a jövő évi elnökválasztáson az ő jelöltjük is részesüljön az elektori szavazatokból. Ráadásul hagyományosan a sűrűn lakott, Philadelphiához és Pittsburgh-höz tartozó városi körzetek lakói demokraták, a többi körzet pedig inkább republikánus. Így például bár 2008-ban a pennsylvaniaiak 55%-a Barack Obamát választotta, végül csak 9 elektori szavazatot nyert volna el az új rendszer szerint, miközben 12-t az államot elvesztő John McCain kapott volna. Érthető, hogy a javaslat kiváltotta a demokraták éles tiltakozását: Ed Randell volt kormányzó például kétségbeejtőnek nevezte egy esetleges szoros választásra gyakorolt hatását.

Ugyanakkor egy ilyen változtatás a republikánusok számára is veszélyeket rejt – emelte ki elemzésében Nate Silver, a New York Times oldalán megjelenő, választási matematikával foglalkozó FiveThirtyEight blog szerzője. A jelenlegi folyamatok mellett előfordulhat az is, hogy ezúttal többségbe kerülnének Pennsylvaniában a republikánusok, és ekkor a módosításoknak köszönhetően éppen Obama szerezhet értékes elektori szavazatokat és akár választási győzelmet. Emellett az egyértelmű politikai szándék mozgósíthatja a demokrata szavazókat. Ráadásul az elmúlt elnökválasztásokon kulcsfontosságú állam „lekerülhet” a politikai térképről is: kevesebb lesz az eldöntetlen elektori szavazat, így a jelöltek inkább máshol kampányolnak.

A javaslat kapcsán ismét felmerültek a sokat vitatott elektori rendszer reformjára vonatkozó elképzelések. Egyre többen támogatják, hogy a rendszer felszámolásával közvetlen elnökválasztásra térjen át az Egyesült Államok: az a jelölt nyerjen, akit országos szinten a legtöbb választó támogat. (A 19. század közepe óta három alkalommal fordult elő, hogy nem ez történt, legutóbb 2000-ben George W. Bush győzte le így Al Gore-t.) Az elektori rendszer eltörlését szorgalmazó alkotmány-kiegészítések eddig rendre elbuktak, de bizonyos államok kidolgoztak javaslatot ennek megkerülésére. A National Popular Vote Interstate Compact-hoz már nyolc állam (és Washington főváros) törvényhozása csatlakozott. A résztvevők vállalják, hogy ha a megállapodást elegendően sok elektori szavazatot biztosító állam törvényerőre emeli, akkor a választásokon – függetlenül saját államuk eredményétől – államuk összes elektori szavazatát annak a jelöltnek adják, aki országosan a legtöbb voksot kapta. 

Az elektori rendszer teljes eltörlése még a távolabbi jövő kérdése, de a vita újrakezdődött arról, hogy továbbra is a 18. század végén kitalált szisztéma szerint válasszák-e az amerikaiak meg az elnöküket. Az esetleges pennsylvaniai döntés ugyanakkor egy olyan veszélyes folyamatot is elindíthat, amellyel az egyes államok törvényhozásában többséget szerző pártok megpróbálják a választási szabályrendszert számukra kedvező irányba alakítani.

Tábor Áron

Friss hírek