Tárgyalnának a moldáv kommunisták

Vlagyimir Voronyin, a moldáv kommunista párt vezetője kijelentette a párt szombati gyűlése után, hogy készek a parlamenti pártokkal tárgyalni. Hangsúlyozta azonban, hogy csak külön-külön ülnének le a pártokkal, nem pedig az „Európai integrációért” nevű liberál-demokrata koalícióval, amelynek két mandátuma hiányzik a parlamentben, hogy elnököt választhasson.

Pénteken a koalíció tagjai egy közös ülésre hívták a kommunista párt képviselőit, ahol az elnökválasztásról esne majd szó. Vlagyimir Filat miniszterelnök, a liberáldemokrata párt elnöke meg van győződve róla, hogy a kommunistákkal folytatott tárgyalásokon megoldást találnak majd a politikai válságra, és idén ősszel sikerül megválasztani az új elnököt.

A békülékeny hang ellenére a liberálisok kijelentették, hogy a koalíció elnökjelöltje továbbra is a házelnök, Marian Lupu marad. A kommunisták viszont nem támogatják őt, és Zinaida Grecsanaja személyében saját jelöltet állítanak. A huzavona közepette az alkotmánybíróság határozatai szorítják a feleket, amelyek szerint ha a parlament nem választja meg az elnököt, akkor a legutóbbi feloszlatás után egy évvel az ideiglenes elnöknek – Marian Lupunak – ismét fel kell oszlatnia a képviselőházat. Ez a határidő szeptember 28-án szerdán jár le.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »