Tárgyalnának a moldáv kommunisták

Vlagyimir Voronyin, a moldáv kommunista párt vezetője kijelentette a párt szombati gyűlése után, hogy készek a parlamenti pártokkal tárgyalni. Hangsúlyozta azonban, hogy csak külön-külön ülnének le a pártokkal, nem pedig az “Európai integrációért” nevű liberál-demokrata koalícióval, amelynek két mandátuma hiányzik a parlamentben, hogy elnököt választhasson.

Pénteken a koalíció tagjai egy közös ülésre hívták a kommunista párt képviselőit, ahol az elnökválasztásról esne majd szó. Vlagyimir Filat miniszterelnök, a liberáldemokrata párt elnöke meg van győződve róla, hogy a kommunistákkal folytatott tárgyalásokon megoldást találnak majd a politikai válságra, és idén ősszel sikerül megválasztani az új elnököt.

A békülékeny hang ellenére a liberálisok kijelentették, hogy a koalíció elnökjelöltje továbbra is a házelnök, Marian Lupu marad. A kommunisták viszont nem támogatják őt, és Zinaida Grecsanaja személyében saját jelöltet állítanak. A huzavona közepette az alkotmánybíróság határozatai szorítják a feleket, amelyek szerint ha a parlament nem választja meg az elnököt, akkor a legutóbbi feloszlatás után egy évvel az ideiglenes elnöknek – Marian Lupunak – ismét fel kell oszlatnia a képviselőházat. Ez a határidő szeptember 28-án szerdán jár le.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »