Tárgyalnának a moldáv kommunisták

Vlagyimir Voronyin, a moldáv kommunista párt vezetője kijelentette a párt szombati gyűlése után, hogy készek a parlamenti pártokkal tárgyalni. Hangsúlyozta azonban, hogy csak külön-külön ülnének le a pártokkal, nem pedig az “Európai integrációért” nevű liberál-demokrata koalícióval, amelynek két mandátuma hiányzik a parlamentben, hogy elnököt választhasson.

Pénteken a koalíció tagjai egy közös ülésre hívták a kommunista párt képviselőit, ahol az elnökválasztásról esne majd szó. Vlagyimir Filat miniszterelnök, a liberáldemokrata párt elnöke meg van győződve róla, hogy a kommunistákkal folytatott tárgyalásokon megoldást találnak majd a politikai válságra, és idén ősszel sikerül megválasztani az új elnököt.

A békülékeny hang ellenére a liberálisok kijelentették, hogy a koalíció elnökjelöltje továbbra is a házelnök, Marian Lupu marad. A kommunisták viszont nem támogatják őt, és Zinaida Grecsanaja személyében saját jelöltet állítanak. A huzavona közepette az alkotmánybíróság határozatai szorítják a feleket, amelyek szerint ha a parlament nem választja meg az elnököt, akkor a legutóbbi feloszlatás után egy évvel az ideiglenes elnöknek – Marian Lupunak – ismét fel kell oszlatnia a képviselőházat. Ez a határidő szeptember 28-án szerdán jár le.

Tóth I. Dávid

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »