Elhunyt Wangari Maathai Nobel-békedíjas kenyai aktivista

Életének 71. évében elhunyt Wangari Maathai politikai-, és környezetvédelmi aktivista, a Zöld Öv Mozgalom (Green Belt Movement) megalapítója. A szomorú hírt honlapján közölte a szervezet. Maathait hazájában, Kenyában rengetegen gyászolják, de halálhíre szinte az egész kontinenst megrázta. Libéria elnöknője, Ellen Johnson-Sirleaf szerint Afrika elvesztett egy olyan vezetőt, példaképet, aki egész életében az afrikai nők emancipációjáért és a környezetvédelemért harcolt.

Maathai ösztöndíjasként az Egyesült Államokban és Németországban is tanult. 1969-ben tért vissza az akkor még nemrégiben függetlenedett Kenyába, ahol befejezte felsőfokú tanulmányait, majd a Nairobi Egyetemen kezdett el állatgyógyászatot tanítani. Számos rekord írható a számlájára, ő volt Kenyában az első női egyetemi tanár, illetve az első olyan nő Kelet-Afrikában, aki doktori tudományos fokozatot szerzett, ezek mellett pedig az első afrikai nő, aki megkapta a Nobel-békedíjat.

Pályája kezdetén a vidéki nők életkörülményeinek javításáért szállt harcba, majd később vehemens környezetvédelmi aktivistává vált. Rávilágított arra, hogy a környezetszennyezés milyen hátrányosan érinti az afrikai lakosságot, főleg a nőket, ezért mindenkit arra buzdított, hogy ültessenek fákat. 1977-ben hozta létre a Zöld Öv Mozgalmat, amely az elmúlt három évtizedben közel 30 millió fát ültetett el.

Rengetegszer felszólalt Daniel Arap Moi volt kenyai elnök rendszere ellen, ezért többször letartóztatták, illetve meghurcolták. A kenyaiak szemében ekkor vált hőssé, a nők példaképként és megmentőként tekintettek rá. A Nobel-bizottság szerint többek között azért is érdemelte meg a békedíjat, mert felhívta a nemzetközi közvélemény figyelmét az akkori kenyai rendszer romlottságára és kiállt az egyszerű polgárok, főképp a gyengébb nem képviselői mellett.

2003 és 2005 között Mwai Kibaki elnök kormányában miniszteri posztot is betöltött, ám az államfő menesztette a köztük lévő állandósult nézeteltérések miatt. Népszerűsége haláláig töretlen volt, minden bizonnyal a kenyai történelem emblematikus szereplője lesz.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek