Román álom marad Schengen?

A bukaresti politikusok korábbi optimizmusa ellenére Románia várhatóan idén még nem csatlakozhat a schengeni egyezményhez, mert az uniós belügyminiszterek következő, szeptember 22-i ülésén Hollandia megvétózza azt, hogy az ország a vámmentes európai övezet részese lehessen. Az ügyben a hét végén foglalt állást a holland kormány.

Ezt megelőzően csütörtök este a hágai parlamentben Gerd Leers bevándorlási miniszter arról biztosította a képviselőket: kormánya azért fog „dolgozni”, hogy Bulgária és Románia ne csatlakozhasson a schengeni egyezményhez, még két lépcsőben sem. A tárcavezető elsősorban azt kifogásolta, hogy egyik balkáni állam sem tett eleget a korrupció leküzdése érdekében. Szerinte a két ország nem képes megvédeni az EU határait az illegális bevándorlóktól.

A bevándorlási miniszter egyben rámutatott, hogy ezt a tényt az Európai Bizottság nyári jelentése is megerősítette. Az ANP holland hírügynökség úgy tudja, hogy Finnország is támogatja Hollandia álláspontját.

Mint ismert, Traian Igaş román belügyminiszter korábban úgy fogalmazott: Románia – ha két lépcsőben is –, de idén „99 százalékban” csatlakozhat a schengeni térséghez. A politikus abban reménykedett, hogy az uniós belügyminiszterek szeptember 22-i ülésén meg is születik a döntés az ügyben. A belügyminisztérium így csalódottan fogadta a hágai állásfoglalást. A szaktárca hétvégi közleményében ismét emlékeztetett, hogy az ország teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit.

Korodi Attila, a képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke szerint bizonyos, hogy szeptember 22-én Romániát negatívan érintő döntés születik. „A holland belügyminiszter kötött mandátummal megy az uniós tanácskozásra, hiszen a román csatlakozás ügye a holland parlament elé került.

Így nem várható, hogy megváltoztatja álláspontját, élni fog a vétójogával” – magyarázta az ÚMSZ-nek. A politikus szerint a hágai kormány álláspontját befolyásolja, hogy egy bevándorlásellenes, xenofób párt támogatásával van hatalmon. „Románia jelen pillanatban nem tehet mást, bele kell törődnie a helyzetbe. Ám a holland kormány álláspontja Hágára még visszaüthet” – jegyezte meg Korodi.

Mint ismert, az Európai Unióhoz (EU) legkésőbb, 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária tervek szerint 2011 tavaszán léphettek volna be a schengeni övezetbe, ám ezt a régi tagállamok – a többi közt Franciaország és Németország – a szervezett bűnözés és a korrupció túlzott elterjedtségére hivatkozva megakadályozták. Általános vélekedés szerint Bulgária és Románia teljesítette a schengeni csatlakozáshoz szükséges technikai feltételeket, belépésüket mindössze a fenti kifogások alapján utasítják el az említett tagállamok.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »