Magyar hangosbemondóval provokáltak

Újra akcióban a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom: ezúttal a párkányi vasútállomáson pótolták a hiányzó magyar nyelvű utastájékoztatást. A civilek a matricázós kampány után most ismét nagy dobással hozakodtak elő.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil kezdeményezés újabb akcióba fogott: ezúttal a párkányi vonatállomáson köszöntötte az utasokat magyar és angol nyelven. Céljuk a figyelemfelkeltés volt: Párkány lakosságának ugyanis 73 százaléka magyar, emellett pedig jelentős számú külföldi turista is felkeresi a várost minden évben. Ennek ellenére az állomás hangosbemondója kizárólagosan szlovák nyelven informálja az utasokat, noha a váróteremben van egy angol és egy német nyelven elhelyezett felirat is – írja a Körkép.

Pedig jó példáért nem kell a szomszéd(ország)ba menni: a poprádi állomás falai elbírják a magyar feliratot is. De Európa számos országában is találkozhatunk azzal, hogy a bemondó nem csupán egy nyelven tájékoztatja az utasokat, hanem legalább angolul vagy németül, hiszen a turisták által az országba hozott bevétel sehol sem elhanyagolható. Vannak azonban jó példák is, igaz, tőlünk nyugatabbra, ahol a helyi kisebbség nyelvén is elmondják a tájékoztatást.

Nyelvünk megmaradásának kulcsa a Te kezedben van!

A videó előzményének tekinthető a nyár alatt folyamatosan terjedő matricázós hullám, amihez szintén a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom adta a nevét. A felvidéki magyarlakta városokat hétről-hétre borította el a kétnyelvűségért tüntető etikettek.  A kezdeményezés sikerét még nem vehetjük biztosra, de a helyzet tarthatatlanságát jól jelzik. Az egynyelvű táblák egyáltalán nem hatnak az újdonság erejével, hiszen fokozatosan, évtizedek alatt terjedtek el a régióban. Köszönhetőek egyrészt a nagyobb üzletláncoknak, másrészt a többnyire lusta és tudatlan magánvállalkozóknak. Mindezt fokozták az utóbbi időben a nyelvtörvény körüli politikai viharok.

Következetes kiállásra van szükség

Szerencsére nemcsak a felvidéki civilek állnak ki következetesen a magyar nyelv használatának népszerűsítése mellett: a minap a kelet-szlovákiai Szepsi önkormányzata is felhívást adott ki a magyar nyelv használatának bővítése érdekében – olvashatjuk az Új Szó honlapján. Zachariás István, a város polgármestere szerint – csatlakozva Somorja, Dunaszerdahely és Komárom példájához – következetesen be akarják tartatni a nyelvtörvényt az összes olyan településen, ahol a magyarok aránya eléri az előírt 20 százalékos küszöböt.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek