Guatemalai választások: az ex-tábornoknak áll a zászló

A jobb-közép Hazafi Párt (Partido Patriota) színeiben induló Otto Pérez Molina ex-tábornok nyerte meg a guatemalai elnökválasztás első fordulóját. A győztes azonban egyelőre nem örülhet felhőtlenül az eredménynek, a november 6-i második fordulóban meg kell mérkőznie kihívójával, a Megújult Demokratikus Szabadság Párt (LIDER, Libertad Democrática Renovada) színeiben induló Manuel Baldizónnal.

Felhőtlen választás A választások nyugodt hangulatban teltek, az urnákhoz járulást helyenként egy-két kisebb

rendbontás zavarta csak meg – számol be az Infolatam. A hírügynökség információi szerint néhány település köré útzárat húztak fel a lakók annak érdekében, hogy megakadályozzák azoknak az aktivistáknak a belépését, akik szavazatvásárlással akarták befolyásolni a választás végkimenetelét. Független választási megfigyelők beszámolói alapján magas volt a részvételi arány, nyugodtak és lelkesek voltak a választók. A közép-amerikai országban a véres katonai diktatúrát 1986-ban váltotta fel a demokrácia, az elnököt egyszerű többséggel, általában kétfordulós rendszerben négyéves ciklusra választják meg a guatemalaiak. Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a 50% + 1 szavazatszámot, második fordulót tartanak, melyen már csak az elsőben két legtöbb szavazatot kapott jelölt mérheti össze az erejét. Így nincs kizárva az sem, hogy a második fordulóban akár az első körben hátrébb szorult aspiráns kerekedik felül.

A jelöltek választási kampányai ugyanarra a problémára kerestek gyógyírt, Guatemalában az eddigi kormányoknak nem sikerült megfékezniük az utcai bűnbandák randalírozásait és a kábítószer-kereskedelmet. Most nem kisebb célt, mint a szervezett bűnözés felszámolását tűztek ki maguk elé a pártok. Fekete kampány A tiszta választást azonban mindkét oldallal szembeni gyanúsítgatások árnyékolták be. Vasárnap a fővárostól délre röpiratok terjesztésébe kezdtek, amelyben a 60 éves ex-tábornokot azzal gyanúsítják, hogy köze van a kábítószer-kereskedelemhez és az azt kísérő pénzmosáshoz. A jobb oldali Hazafi Párt jelöltje ezt elítélte hozzátéve,

Fekete kampány ez, amelynek egy célja van: összezavarni az embereket.

Baldizónnak sem bujkálhat gúnyos mosoly a szája szegletében a hír hallatán, ugyanis őt is meggyanúsították ugyanezekkel a vádakkal, csak éppen az észak-nyugaton található Huehuetanango tartományban.

Nem csügged azonban egyik jelölt sem a vádaskodások miatt, mindkettő gőzerővel vetette magát következő másfél hónapig tartó kampányába, hiszen a körök koránt sincsenek még lefutva, bármelyikük győzet a november 6-i választáson.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek