Itt vannak a nukleáris stressztesztek eredményei

Mind a 14 atomerőművet üzemeltető uniós tagállam elküldte Brüsszelnek az első, még nem végleges jelentését a létesítmények fukusimai katasztrófa tükrében történő felülvizsgálatáról.

A nemzeti hatóságok a szeptember 15-i határidőre elküldték Brüsszelbe azokat a jelentéseiket, amelyek atomlétesítményeik biztonsági állapotát vették górcső alá, figyelembe véve a márciusi fukusimai atombaleset tanulságait. „Az EU területén működő mind a 143 atomreaktor felülvizsgálat tárgyát képezi a fukusimai történések fényében” – közölte pénteken Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője.

A nemzeti hatóságok előzőleg, augusztus 15-ig kézhez kapták azokat a jelentéseket, amelyeket a létesítmények üzemeltetői készítettek egy előre kiküldött kérdőívre válaszolva a reaktorok biztonsági állapotáról. Emlékezetes, hogy az Európai Unió a japán atomkatasztrófát követően döntött úgy, hogy stressz teszteknek veti alá működő és átadás előtt lévő nukleáris létesítményeit, megelőzendő egy, a japánhoz hasonló tragédia bekövetkeztét Európában. A stressz teszt hatóköréről, szabályairól és részleteiről júniusban állapodtak meg a tagállamok és a nukleáris ipar képviselői.

A megállapodás értelmében első hullámban az atomerőművek üzemeltetői készítették el augusztus 15-ig az első, interim jelentést a biztonságin vizsgálatokról, amit aztán a nemzeti szabályozó hatóságok rendelkezésére bocsátottak. Utóbbiak most továbbították az általuk átnézett dokumentációt Brüsszelnek, amely december 9-én adja majd át a lefektetett menetrend szerint első értékelését a tagállamokból álló tanácsnak. A művelet harmadik szakaszában a tagállamok szakértői is áttekintik egymás jelentéseit és ha kell, a helyszíneken is tájékozódnak majd. Ez a folyamat 2012. április végén zárul majd le. A Bizottságnak a jövő júniusi EU-csúcs elé kell letennie a végleges jelentést.

Ha a jelentés súlyos hiányosságokat tárna fel egyik vagy másik létesítményben, az üzemeltetőknek elvileg gondoskodniuk kellene azok kiküszöböléséről, de az atomreaktorok bezárása sem kizárt. Más kérdés, hogy erre senki sem kötelezheti a tagállamokat. A Bizottság mégis abban bízik, hogy a folyamat átláthatóságának köszönhetően a közvélemény nyomása lesz az, ami majd kikényszeríti szükséges helyzetben a változtatásokat.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek