Robbanás egy francia nukleáris hulladékfeldolgozó üzemben

Szeptember 12-én a Földközi-tenger közelében fekvő Marcoule nukleáris létesítmény egyik hulladékfeldolgozó üzemében robbanás történt, melynek következtében egy ember meghalt és további négy megsérült.

A Marcoule nukleáris létesítmény az egyik legrégebbi ilyen központ Franciaországban. 1956-ban nyitották meg és rendkívül nagy szerepet játszott a francia nukleáris és termonukleáris arzenál kiépítésében. A Marcoule telepen számos kutatóközpont működik és 1995 óta egy kísérleti hulladékfeldolgozó üzem is megkezdte működését. Mivel az 1950-es és 1960-as évek folyamán a központ elsődleges feladata katonai jellegű volt, a kísérletek folyamán nagy mennyiségű radioaktív hulladékot termeltek ki. Napjainkra azonban áttevődött a hangsúly a nukleáris energia civil célú alkalmazására és a radioaktív hulladék újrafelhasználására. Éppen ezért a hulladékfeldolgozó üzemben jelenleg uránból és plutóniumból olyan úgynevezett MOX-üzemanyagot állítanak elő, melyet a reaktorokban tudnak fűtőelemként alkalmazni.

Az első jelentések szerint a robbanásra a hulladékfeldolgozó üzemnek egy olyan kályhájánál került sor, melynek az a feladata, hogy kis aktivitású fémhulladékokat olvasszon össze. Mivel azonban alacsony aktivitású fémekről van szó, a francia hatóságok azt állítják, hogy a robbanás ellenére sem kell sugárzásveszélytől tartani, és sem a környező falu lakóit, sem a létesítmény dolgozóit nem kell evakuálni. A hatóságok továbbá azt is kiemelték, hogy az az egyetlen halálos áldozat sem sugárzás következtében, hanem közvetlenül a robbanás miatt vesztette életét, és a további négy sérült sem szenvedett sugárfertőzést.

Azt ugyanakkor egyelőre még nem lehet tudni, hogy az incidensnek milyen hatása lesz a francia atomiparra. Franciaországban ugyanis a nukleáris energia az elsőszámú energiaforrás, a nemzet energiatermelésének 75 százalékát teszi ki – ami világszinten a legmagasabb arányt jelenti. Összesen 58 reaktorával Franciaország az Egyesült Államokat követően a világ második legtöbb atomerőművét tudja magáénak, ráadásul Párizs a világ elsőszámú nukleáris energia-exportőre. Ezen felül az újrafelhasználást és hulladékfeldolgozást is rendkívül magas szinten űzik, hiszen a francia atomenergia-termelés 17 százaléka újrafelhasznált nukleáris fűtőanyagokból származik.

Mindezek tükrében a 2011. márciusi Fukushima-katasztrófa sem volt elég ahhoz, hogy Franciaországban is a német és olasz példákhoz hasonló drasztikus váltás következzen be a nukleáris energia területén. Ráadásul az is a atomenergia támogatása mellett szól, hogy a franciáknál az egyik legolcsóbb az energia előállítása és a nukleáris energia magas arányának köszönhetően európai szinten az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó széndioxid-kibocsátás mértéke. A jelenleg is folyó technológiai fejlesztések tehát nem valószínű, hogy abbamaradnának a Marcoule-baleset miatt. Franciaországban ugyanis jelenleg is építik az ország első harmadik generációs nukleáris reaktorát, és már tervezik a másodikat.

A Marcoule létesítmény jövőjét illetően fontos kiemelni, hogy ez a központ az egyik lehetséges helyszíne a franciák által tervezett Európai Nyomottvizes Reaktornak (European Pressurized Water Reactor – EPR). Az EPR-t a francia Areva cég fejlesztette ki, 2009-ben pedig az Európai Atomerőmű-Üzemeltetők Szövetsége bejelentette, hogy az EPR megfelel az általuk támasztott előírásoknak. Ennek tükrében a franciák előtt megnyílt az út, hogy Európa-szerte ilyen típusú reaktorokat építsenek, ezzel gondoskodva a következő generációk energiaszükségleteinek fedezéséről. 

Péczeli Anna

Friss hírek