Wikileaks: Szudán nyitna Izrael felé?

A Wikileaks honlapra felkerült információk szerint 2008-ban a szudáni kormány az Egyesült Államok közvetítését kérte, hogy javuljanak a szudáni-izraeli kapcsolatok. A nyilvánosságra került dokumentumok igen kellemetlenek a kartúmi kormányzatra nézve, ugyanis Omar Hassan Bashir elnök egyértelműen a palesztin nép támogatójaként tűntette fel országát. Az elnök még a Hamasz vezetőivel is találkozott, amikor azok hivatalos látogatást tettek Kartúmban.

A kiszivárogtatott iratok Mustafa Osman Ismail, a szudáni elnök külpolitikai tanácsadója és Alberto Fernandez amerikai diplomata közti megbeszélésekről szólnak, amelyekre éppen két héttel az után került sor, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) letartóztatási parancsot adott ki Bashir ellen a Dárfúrban elkövetett háborús bűnei miatt. Ismail kezdetben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az amerikai követek szándékosan akadályozzák a Kartúm és Washington közötti tárgyalások sikerességét, de Szudán egy idő után felismerte a jó viszonyban rejlő lehetőségeket. A békülés után Bashir tanácsadója úgy gondolta, hogy amennyiben a két ország közötti viszony megfelelő, akkor az USA segítheti Szudánt abban, hogy békésebb vizekre evezzen legfőbb közel-keleti szövetségesével, Izraellel.

A politikai elemzők szerint Ismail előbbi kijelentésével csak taktikázott és az sem kizárt, hogy csak azért kívánt közelebbi kapcsolatot kialakítani az Egyesült Államokkal, hogy mérsékelje az ICC elfogatóparancsából fakadó következményeket.

Szudán és Izrael kapcsolata semmit sem javult az elmúlt három évben, az afrikai ország még mindig nem ismeri el a zsidó államot, sőt a szudáni külügyi szóvivő azzal vádolta meg Izraelt, hogy Dél-Szudánt felhasználva destabilizálni fogják az országot. A helyzet egyébként azért is nagyon érdekes, mert Izraelben több ezer szudáni menekült él, akik gyalogszerrel érkeztek átmeneti otthonukba a hazájukban dúló harcok elől.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek