Kína tovább zöldülne

A múlt hét közepén napvilágra került információk alapján Kína 2015-ös megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseinek felülvizsgálatára készül, az eddigieknél ambiciózusabb vállalások elérése érdekében. Kína szerepe a klímaváltozás elleni küzdelemben és a „zöldebb energiaellátás” irányába való elmozdulás ügyében igen jelentős lehet, emellett pedig a fejlődő országok felé mutatott általános meggyőző ereje sem lenne elhanyagolható. A kínaiak csak nemrég fogadták el új, öt éves tervüket, amelynek középpontjában a zöld és fenntartható növekedés áll, és amelyet a legújabb hírek szerint máris – szerencsére pozitív irányban – módosítanának.

A kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY) és a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) hagyta jóvá a 12. ötéves tervet, amelyet a szakértők zöld ötéves tervnek kereszteltek el, és amely 2015-ig szól. Az eredeti számokon most minden bizonnyal mégis változtatni fognak, ugyanis az ország energiaellátásában egy még nagyravágyóbb megújuló-részarányt kívánnak elérni. A zöld ötéves terv szerint átalakítják a gazdaságfejlesztés struktúráját, kiszorítják a fejletlen iparágakat, korlátozzák az energiaigényes iparágak fejlesztését és kiemelt szerepet kap a feltörekvő iparágak és a szolgáltatóipar fejlesztése. Emellett előmozdítják a technológiai reformokat, az energiatakarékos és környezetbarát technológiákat, azaz a tervek alapján korábban sohasem látott mértékben fejlődhet a kínai zöld gazdaság.

A megváltoztatott számok pedig jelenleg a következőket jelentik: Kína 2015 végére a szélenergia-kapacitást 100 gigawattra, míg a vízi energiát 260 gigawattra emelné. A napenergiát illető cél 10 gigawatt maradt, a napfényből közvetlenül származó energia ennek 90 százalékát adná, a fennmaradó részt pedig a napsugarak összegyűjtésére és hőtermelésre tükröket használó szolár-termál technológia szolgáltatná. A 2015-ig szóló időszakban kiemelt hangsúlyt kap az energiahatékonyság kérdése is: a kormány célkitűzése, hogy a nem-fosszilis üzemanyagok részesedését az elsődleges energiafelhasználásban a jelenlegi 8,3 százalékról 11,4-re emelje, az egy dollár gazdasági teljesítményre jutó energiafelhasználást 16, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 17 százalékkal csökkentse.

Piukovics Judit

Friss hírek