Délen vitázott öt republikánus elnökjelölt

Öt republikánus párti elnökaspiráns tett hitet egy közös fórumon a szabadpiac és az amerikai alkotmány alapelvei mellett hétfőn Dél-Carolinában, ahol a déli államok között jövőre elsőként tartanak előválasztást a konzervatív ellenzéki párt hivatalos jelöltjéről.

A fórumon, amelynek házigazdája Jim DeMint szenátor, az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik vezéralakja volt, a Fehér Házért versenybe szállt politikusok nem egymással vitáztak, hanem a pódiumra egymás után lépve, kérdésekre válaszolva fejtették ki programjukat.

Az aspiránsok mezőnyét vezető Rick Perry texasi kormányzó az utolsó pillanatban lemondta az eseményen való részvételét, és visszatért államába, hogy a helyszínről irányítsa a futótüzek elleni küzdelmet. Ez a hívei szerint megfosztotta őt az első, országosan közvetített programbeszéd lehetőségétől, és a támogatottságban a második helyen álló Mitt Romney-ra irányította a figyelmet.

Az aspiránsok, akik nem hallhatták egymás felszólalásait, egyaránt kiálltak a szövetségi kormányzat és az adók csökkentése, valamint a Barack Obama elnök által elfogadtatott egészségbiztosítási reform visszavonása mellett.”Nem hiszem, hogy láttam valaha olyan kormányt, amely (a jelenleginél) jobban eltávolodott az alkotmánytól” – jelentette ki Obama egészségbiztosítási reformjával kapcsolatban az elmúlt napokban az ultrakonzervatív Tea Party mozgalomhoz közeledő Romney, aki pedig Massachusetts vezetőjeként hasonló lépéseket hozott az államban. A politikus szerint Amerika gazdasági bajai onnan erednek, hogy „Washington túlságosan tolakodó, túl nagy és túlságosan követelőző” lett.

Newt Gingrich volt képviselőházi elnök szerint fennáll az a „súlyos veszély”, hogy az amerikai gazdaság helyzete rosszabbodik, nem pedig javul, és óva intett mindenkit attól, hogy azt higgye: a 9 százalékos munkanélküliség már a mélypont.

Michele Bachmann minnesotai képviselő erkölcsi problémának nevezte a szövetségi kormány költekezését, és azt állította, hogy az Obama-féle egészségügyi ellátási reform az első lépés az egészségügy államosítása felé.

Ron Paul a szövetségi kormányzat szerepének csökkentését sürgette, az amerikai katonák hazarendelését és a külföldi konfliktusokba való be nem avatkozást. Herman Cain volt pizzalánc-menedzser azt hangoztatta, hogy ő üzletember, nem politikus, ezért tudja hogy kell élénkíteni a gazdaságot, és egyebek mellett arról szólt, hogy a fellendülés érdekében egyaránt 9 százalékon rögzítené a vállalati, a személyi jövedelmi és az általános forgalmi adót.

A republikánus elnökaspiránsok három héten belül három országosan közvetített televíziós vitában csapnak össze, amelyek közül az elsőt szerda este rendezik meg.

MTI

Friss hírek