Most mindenki a jegybankárokra figyelt

Pozitív üzenettel próbálták a piaci hangulatot nyugtatni a jegybankátok a hétvégén tartott konferenciájukon. Konkrét intézkedést nem jelentettek be, sőt ígéretet sem tettek arra, hogy a monetáris kondíciókon tovább lazítanának a reálgazdasági folyamatok támogatása érdekében. Az EKB feje ráadásul azt hangsúlyozta, hogy indokolt volt az eddigi szigorítás, és ezen a pályán fognak tovább haladni.

A piacok másra számítottak a konferenciát megelőző napokban. A makrogazdasági folyamatok ugyanis aggodalomra adnak okot a fejlett országokban, gyakorlatilag mindenhol az erőteljes lehűlés figyelhető meg a monetáris programok kifutásával. Elemzők is találgatnak, hogy milyen eszközzel és kinek kellene ezt a folyamatot megfordítania. Elsősorban ez a gazdaságpolitika feladata lenne, hogy a reálgazdasági kondíciókat stabilan tartsa, és adott esetben keresletet is generáljon. Az mindenki számára világos, hogy a fiskális ösztönzésre gyakorlatilag sehol nincs mód, hiszen a kormányoknak adóssághegyeket kell most lefaragniuk, vagyis kifejezetten restriktív fiskális pályára lehet számítani akár a következő években. Így kerültek a jegybankok a várakozások célkeresztjébe, és bár az tudható, hogy a jegybanki mandátum nagyon limitált a gazdaságpolitikai célok elérése szempontjából, mégis, amit lehetett megtettek a monetáris támogatással. A nagy kérdés tehát az volt, meddig mennek el a jegybankok, lehetséges-e hogy teljesen átveszik a kormányzatok szerepét, és egy olyasfajta szakosodásra kerülhet sor, amiben a kormányok az adósságkezeléssel lesznek elfoglalva, míg a jegybankok a gazdaság támogatásával.

A hétvégi konferencia üzenet, hogy ez nem így lesz. A jegybankok nem tervezik felvállalni ezt a szerepet, és legfeljebb szóban, adott esetben kiegészítő intézkedésekkel támogathatják a fiskális célokat, de a növekedés ösztönzésére nagyobb áldozatot nem hoznak.

A legfontosabb beszédet a Jackson Hole-i konferencián az amerikai jegybank feje, Ben Bernanke tartotta még pénteken. Az előzetes várakozásokkal szemben Bernanke nem tett ígéretet (sem utalást) egy újabb ösztönző programmal kapcsolatban, sőt meglehetősen pozitív képben írta le az amerikai gazdaság helyzetét, például azt mondta, hogy a mostani lassulás átmeneti hatású lehet, és a hosszabb távú folyamatokat kell figyelni. A bejelentés elmaradását a QE3 programról nem tudta egyértelműen lereagálni a piac, az első reakció ideges eladás volt, de viszonylag gyorsan, már péntek délután megfordult az irány és végül a pozitív tartományban zártak az amerikai piacok. A hétvégén beszélt Jean Claude Trichet is, az EKB elnöke, akinek a beszéde elsősorban az európai bankválságról szólt. Trichet is nyugtató szavakkal próbálta kommentálni a helyzetet, és mint mondta, valójában nincs bankválság az eurózónában, és elzárkózott attól, hogy további monetáris lazításra lenne szükség a térségben. Trichet egyébként azt is hangsúlyozta, hogy szükséges volt az idei két kamatemelés az eurózónában, ugyanis annak köszönhetően sikerült elérni az inflációs várakozások lehorgonyzását.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek