Szervezett olajlopás Nyugat-Afrika partjainál

Egy norvég cég beszámolójában a nigériai tisztviselőket is megvádolták a Nyugat-Afrika partjainál történt szervezett olajlopások miatt, amelyek kiterjedt kalóztevékenységhez vezettek az elmúlt évben. A „piszkos munkát” felülről irányítják a Guineai-öbölben, mely fontos kereskedelmi útvonala az energiahordozók szállításának.

A Bergen Risk Solutions nevű norvég cég nyilvánosságra hozott elemzésében azt állítja, hogy nigériai hivatalnokok is benne vannak az olajlopásos ügyekben. A beszámoló kijelenti, hogy Nigériában kormányzati tisztviselők irányítják a bűnözést, a korrupciónak „nagy hagyományai” vannak, de ezzel nincsenek egyedül. Nyugat-Afrikában kiépített hálózatok vannak a tervezésre, a célpontok kijelölésére és a piacok felosztására, ezekben a szomszédos nyugat-afrikai bandák összejátszanak. Határon átnyúló együttműködések keretében szervezik meg azt is, hogy ki csinálja az olajlopással járó – szó szerint – piszkos munkát.

A nigériai olaj- és gázipar biztonsági helyzete befolyásolja a szomszédos országokat: a közelmúltban Benin felségterületén történt bűncselekmények is Nigériához kapcsolódnak. Benin partjainál a tankhajókat és más vízi járműveket ért támadások száma az egekbe szökött április óta. Ezt tetőzi a legutóbbi incidens, amikor augusztus 22-én egy vegyi anyagokat szállító tartályhajót 12 felfegyverzett kalóz támadott meg Cotonounál. A kalózok átvették az irányítást a hajó felett majd ismeretlen helyre távoztak a járművel – jelentette a Benin Maritime Security.

Nigéria gazdasága hiába támaszkodik szinte kizárólag az olajiparra, a lakosok többsége szegénységben él és magas a munkanélküliség. A korrupció gyökerei kormányzati szintekig nyúlnak vissza, hatalmas mértéke miatt felemészti a bevételek nagy részét. A norvég cég elemzése szerint a tengeri és kikötői hatóságok alkalmazottai segíthetik a kalózkodást, cserébe részesedést kapnak az illegális üzemanyag-felvételből származó jövedelemből. A támadásokat fegyveres, jól szervezett csapatok hajtják végre, a lopott olaj felvevőpiaca pedig jól kiépített.

A kalózkodáson kívül a helyi csoportok az olajból származó jövedelem egy részét úgy szerzik meg, hogy gyakran az olajvezetékeket rongálják meg és okoznak ezzel hatalmas károkat. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kialakult helyzet negatív hatásait érzik az ott működő külföldi olajcégek is, így a bizonytalan biztonsági állapot mellett a hiányzó olaj jövedelemkiesést is eredményezhet az országnak. A szövetségi kormány által meghirdetett amnesztiaprogram bevezetésével a szervezett bűnözésnek és azzal együtt a kőolajlopásnak, illetve az illegális kőolaj-finomítók terjedésének akartak gátat szabni. Az erőfeszítések ellenére úgy tűnik, hogy az olajlopás a Niger-deltában, Nigéria kőolajban gazdag déli vidékén a mindennapi élet része marad.

Epresi Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »