Eltolódhat Szerbia uniós tagjelöltsége

Fennáll annak a lehetősége, hogy Szerbia nem nyeri el az idén az EU-tagjelölti státust és nem tűzik ki számára a csatlakozási tárgyalások kezdeti időpontját – mondta el Boris Tadić államfő, aki azt is hozzátette, ennek ellenére az ország nem enged a követelésnek, hogy számolja fel az észak-koszovói intézményeit.–Szerbia nem hagyja magára a Koszovóban élő nemzettársait. De Szerbia nem áll el az európai integrációtól sem. Ha a szerbiai vagy európai politikai közvélemény választás elé állít bennünket, a válaszom az lesz, hogy Szerbia nem áll el egyik legitim érdekétől sem – mondta az államfő a Tanjugnak adott interjújában.

Mint kihangsúlyozta, a koszovói nemzeti érdekek védelmének politikájától és Szerbia EU-ba történő bevezetésétől nem fog elállni, mert e politika két alkalommal kapta meg Szerbia polgárainak támogatását. Az elnöknek meggyőződése, hogy lehetséges mindkét stratégiai érdek védelme.

„Az, hogy elnyerjük-e a tagjelölti státust és a tárgyalások kezdeti időpontját, csak részben függ tőlünk. Meggyőződésem, hogy Szerbia minden feltételnek eleget tesz, a koppenhágai kritériumokkal összhangban, azonban, hogy az EU elvégzi-e a munka rá eső részét, ezt majd meglátjuk – ez az EU-tól függ” – nyilatkozta Tadić.

Emlékeztetett, hogy a tagjelöltség egyik feltétele, amit Angela Merkel német kancellár tolmácsolt a héten, az Észak-Koszovóban működő párhuzamos intézményrendszer felszámolására vonatkozott. Ez Szerbia számára több okból is elfogadhatatlan – véli az elnök, aki ezt Merkellel is közölte.

Az egyik ok, hogy nem párhuzamos, hanem az egyedüli észak-koszovói intézményekről van szó, amelyek megszüntetésével politikai és egzisztenciális értelemben vett légüres tér keletkezne. A másik, hogy legitim intézményekről van szó, amelyek képviselőit demokratikus úton választottak meg. A harmadik dolog, hogy nem politikai intézményekről van szó, hanem egészségügyi, oktatási, kommunális intézményekről, amelyek létfontosságúak az ott élő emberek egzisztenciája szempontjából.

Tadić kiemelte, hogy a súlyos üzenetek ellenére is, amelyek Merkel kancellár részéről elhangzottak, kettejük beszélgetése nyitott és korrekt volt. Az államfő szerint a Németországból, mint Európa gazdaságilag legerősebb országából érkező érveket figyelmesen elemezni kell, de senki se várhatja el Szerbiától, hogy természetellenes lépéseket tegyen és a gyakorlatban segítse a független Koszovó állam megteremtését.

Magyar Szó

Friss hírek