Újabb alkotmánymódosítás Kirgizisztánban?

A kirgizisztáni Központi Választási Bizottság hivatalosan is napirendre tűzte egy, az alkotmány megváltoztatásáról szóló kezdeményezést – számolt be augusztus 19-én a kirgíz K-News hírportál. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy ki, és milyen változtatásokért indítványozta a népszavazás megrendezését.

Rasid Bekbaszarov, a bizottság egyik tagja kifejezte a kezdeményezés jóváhagyásával kapcsolatos aggodalmát, ami szerint egy olyan alkotmány „becsempészésére” tett kísérletről lehet szó, amely az államszervezet megváltoztatására irányul. Kollégái azonban rögtön leszögezték, hogy a referendum rendezéséről szóló kezdeményezés regisztrációja még nem jelenti annak tényleges megszervezését, hiszen ahhoz 300 000 aláírást kell összegyűjtenie az indítványozóknak.

A közép-ázsiai országban az elmúlt években már többször változtatták meg az alkotmányt. 2006-ban, egy évvel a „tulipános forradalom” és Kurmanbek Bakijev hatalomra jutása után, amikor elfogadták az elnök hatalmát korlátozó alaptörvény-módosítást, amit viszont támogatói segítségével Bakijevnek sikerült visszamódosítattnia a parlamenten keresztül. Az Alkotmánybíróság 2007 őszén megsemmisítette az előző két módosítást, amelynek értelmében visszaállt a még Aszkar Akajev alatt írt 1993-as alkotmány hatálya. Ezt néhány változtatás után egy népszavazás is jóváhagyta.

Bakijev 2010-es bukása után az új hatalom rögtön az alkotmány reformjába kezdett. A júniusi népszavazáson elfogadták az új alaptörvényt, amely az elnöki köztársaságot parlamentáris köztársasággá alakította, és így értelemszerűen az elnöki jogkörök jelentősen leszűkültek.

Tóth I. Dávid

Friss hírek