Foglalkoznak Malina Hedvig beadványával Strasbourgban

Szeptember  30-ig kell a szlovák kormánynak kidolgoznia állásfoglalását Malina Hedvig strasbourgi  beadványával kapcsolatban.

Elméletileg lehetséges a peren kívüli békés rendezés is, de arról, folynak-e ilyen tárgyalások, egyik fél sem nyújthat tájékoztatást. Malina Hedvig, akit öt éve, 2006. augusztus 25-én támadtak meg Nyitrán, 2007. november 22-én fordult a Strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz.

Annak elismerését kérte, hogy sérültek az élethez és a hatékony jogorvoslathoz való jogai, mert a szlovák hatóságok nem vizsgálták ki megtámadásának körülményeit. Az Európai Emberi Jogi Bíróság március 28-án értesítette a panaszról Pozsonyt, ami lényegében azt jelenti, hogy tárgyalásra alkalmasnak tartja.

„Az, hogy értesítették a szlovák kormányt, azt jelenti, hogy a panasz megfelel az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott feltételeknek, ellenkező esetben a Bíróság nem is iktatta volna. A kormánynak most ki kell dolgoznia a saját álláspontját az esettel és a békés rendezéssel kapcsolatban” – tudta meg az Új Szó az Európai Emberi Jogi Bíróság szlovákiai kormányképviselőjétől, Marica Pirošíkovától.

A békés rendezésről folyó tárgyalások bizalmasak, ezért a Bíróság  szabályzata szerint a felek nem csak azok tartalmáról, de tényéről sem tájékoztathatnak. A titoktartás mindkét felet kötelezi abban az esetben is, ha a panaszos elutasítaná a békés rendezés lehetőségét, és kormány ennek ellenére egyoldalú nyilatkozatban ismerné el, hogy sérültek emberi és állampolgári jogai.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »