Fekelistára került a szíriai védelmi miniszter

Megjelent kedden az Európai Unió hivatalos közlönyében annak az öt szíriai állami tisztségviselőnek a neve, akikkel kiegészítették a 27-eknek a szíriai rezsimet sújtó szankciós listáját; a feketelistán immár Ali Habíb Mahmúd tábornok, a szíriai kormány védelmi minisztere is szerepel.

A kedden hatályba lépett uniós döntéssel 35 főre bővült az EU-s tiltólista. A listán szereplő szíriai tisztségviselőket külföldi bankszámláik zárolásával, illetve beutazási tilalommal sújtják. Az EU júniusban négy céget is feketelistára vett, velük egyetlen uniós vállalat sem üzletelhet a jövőben.

A védelmi miniszter Bassár el-Aszad elnök, Faruk as-Saraa alelnök és Ibráhim as-Saar belügyminiszter után a szíriai kormány negyedik olyan tagja, aki ellen az EU szankciót vezetett be. Mahmúdot teszik felelőssé a hadsereg brutális eljárásáért az ellenzékiekkel szemben.

A 62 éves védelmi miniszteren kívül Mohammed Muflehet, Hama katonai biztonságáért felelős vezetőjét, a titkosszolgálat egyik részlegének igazgatóját, Aszad egyik nagybátyját, valamint Aszad fiának, Mahirnak az egyik bizalmasát sújtják szankciók.

Az Aszad-rezsim külügyminisztere, Valíd Moallem egyelőre nem szerepel a listán, ami azt jelzi, hogy az EU továbbra is szeretné nyitva tartani a diplomáciai csatornákat a konfliktus kezelésére.William Hague brit külügyminiszter hétfőn a BBC rádiónak azt hangsúlyozta, hogy a líbiaihoz hasonló katonai beavatkozásról szó sem lehet Szíriában. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője, Mark Toner a sajtónak elmondta, hogy Washington a szíriai olaj- és gáziparág elleni szankciókat fontolgat.

MTI

Friss hírek