Ezerötszáz embert öletett meg a mexikói bandavezér

José Antonio Acosta Hernandez és bűnszervezete volt felelős az USA-ba haladó drogfolyosót ellenőrző kartell által megrendelt gyilkosságok végrehajtásáért

A mexikói rendőrség bejelentette, hogy a pénteken letartóztatott José Antonio Acosta Hernandez beismerte, hogy a La Linea banda vezetőjeként nem kevesebb, mint 1500 ember meggyilkolására adott korábban utasítást.

A 33 éves bandavezért az észak mexikói Chihuahua állambeli Juarez kartell egyik kulcsfigurájaként tartják számon. Szervezete volt felelős a Ciudad Juárez városán keresztül az USA-ba haladó drogfolyosót ellenőrző kartell által megrendelt gyilkosságok végrehajtásáért – adta hírül a BBC.

Acosta Hernandezt gyanúsítják többek közt annak a tavaly egy időben lezajló két támadásnak a kitervelésével, melyben férjével együtt életét vesztette az Egyesült Államok konzulátusának egyik munkatársa, Lesley Enriquez, illetve egy másik konzulátusi alkalmazott házastársa is. A gyilkosságokért Washington is szeretné vád alá helyezni a most letartóztatott férfit. Valószínűleg ő felelős annak a 15 embernek – jobbára tizenévesnek – a haláláért is, akikkel egy parti során végeztek az általa vezetett banda emberei.

Mexikóban nem ritka, hogy a kartellek valamelyik utcai bandára bízzák a piszkos munkát. Talán leghíresebb az ilyen csoportok közül a korábbi katonák által alapított Los Zetas, amely miután szembefordult az őt felbérelő Öböl kartellel maga is az ország egyik meghatározó drogkereskedő szervezetévé nőtte ki magát. 

Scheinring Endre

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »