Mikor vesztette el Amerika az arabokat?

Amerika kiesett az arab világ kegyéből, legalábbis a mostanában készült közvélemény-kutatások alapján. Azonban arra, hogy ez miért és főleg mikor történt, már nehezebb válaszolni.

Érdekes közvélemény- kutatások láttak nemrég napvilágot Amerikában. Kiderült, hogy Barack Obama népszerűsége mélyebben van az arab országok körében, mint anno George W. Bushnak. Pedig hivatalba lépése után még minden rendben volt. Igaz, volt honnan visszajönni. A Bush éra alatti, 2003-as iraki intervenció mélypontja után csak felfelé vezethetett az út. Obama ezt ki is aknázta. 2008-as kampányában, egy gyümölcsöző kapcsolat látszott kialakulni. A tetőpontot pedig már elnökként érte el 2009-ben, amikor Kairóban államiságot ígért a palesztinoknak. Palesztínáról, mint államról azóta sem beszélhetünk, de hogy ez mekkora részben járult hozzá az arabok ellenszenvéhez, azt egy kutató tárja elénk.

James Zogby, az Arab Amerikai Intézet kutatója szerint az USA és arab világ kapcsolatának zuhanását két részre kell bontani. Először is a palesztinok véleményét le kell választani az együttes arab állásponttól. Ebből a szemszögből Amerika már jóval korábban kegyvesztett lett. Véleménye, hogy nem helyes egy olyan entitás véleményével torzítani az eredményeket, amely több mint ötven éve megszállás alatt áll, nem mellesleg az USA hallgatólagos jóváhagyásával. A megkérdezett palesztinok 80 százaléka szerint minden arab országnak részt kell vállalnia Izrael megsemmisítésében. Csupán 34 százalékuk tartja elképzelhetőnek a két államos megoldást. Egy ilyen kényes kérdésben nem túl kfizetődő meggondolatlan kijelentésekbe bocsátkozni. Obama pontosan ebbe a hibába esett. A választási kampányában beígért Palesztin Hatóság államisága még a mai napig is várat magára. Ezzel szemben Izrael továbbra is élvezi az USA támogatását. Ennek ellensúlyozására Obama az utóbbi időben próbálta lazítani az izraeli szálat, de úgy látszik túl későn, vagy nem túl hitelesen. Az elvesztett bizalmat szinte lehetelen visszaszerezni, de még ha sikerülne is, az USA-nak már túl sok mindent lehet felróni.

Zogby külön csoportot alkotva térképezte fel a többi arab ország véleményét. A felmérésben részt vett négyezer ember (Marokkó, Egyiptom, Libanon, Jordánia, Szaúd- Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok állampolgárai) válaszából látszik, hogy bár teljes szolidaritással állnak hozzá a palesztin kérdéshez, esetükben az igazi elhidegülés alig néhány hónapra nyúlik vissza. Az emberek válaszából kiderül, hogy az igazi töréspontot az idei arab tavasz jelentette. Az USA beavatkozása nem hozta meg várakozásaikat. Nem valósult meg a béke és stabilitás, amire legfőképp vágytak. Az emberek mostanra odáig jutottak, hogy Amerikában nem a megmentőt inkább egy jobb jövő megalakulásának az akadályát látják. Obama népszerűsége kevesebb, mint tíz százalék, az ottani emberek csalódtak az amerikai elnökben.

Arra kérdésre, hogy mikor vesztette el Amerika először az arab világot, csak összetett válasz létezik. Viszont ha úgy tesszük fel a kérdést, mikor vesztette el nagy valószínűséggel végleg, akkor a válasz egyértelműen az idei tavasz.

Soós Bea

Friss hírek