A Kohlok háborúja

Nem csitul a vihar a Kohl család körül: az egykori kancellár újabb csalódást okozott fiainak azzal, hogy nem jelent meg a tíz éve elhunyt felesége tiszteletére rendezett megemlékezésen.

Helmut Kohl 16 éven át volt Németország kancellárja, s ezalatt az idő alatt sokat tett azért, hogy halála után majd jelentős politikusként és államférfiként tekitsenek rá.  Habár munkáját sokan és sokszor méltatták, lehet, hogy ez az álma mégsem fog teljesülni. Paradox módon a visszavonulása után történt események tehetik semmissé élete munkáját. A tökéletes államférfi tökéletes családjáról szőtt kép akkor ingott meg először, amikor Hannelore Kohl, aki 53 éven át kitartott a férje mellett, 2001-ben öngyilkos lett. Akkoriban a különleges fényérzékenységével magyarázták depresszióját és halálát. Amiről a család környezetén kívül ezidőtájt nem sokan tudtak: Helmut Kohl és idősebb fia, Walter nem sokkal ezután megszakították egymással a kapcsolatot.

Tíz évvel később bombaként robbant a hír: Walter Kohl könyvet jelentetett meg, amelyben részletesen elemzi saját szomorú gyermekkorát. Hideg karrieristának állítja be apját, aki  a családi otthonban csupán a vacsora alkalmával volt látható, majd eltűnt a dolgozószobájában, senki és semmi nem érdekelte a munkáján kívül.  A két fiú és a feleség élete Helmut Kohl politikai előmenetelének volt alárendelve, a családi idill csupán a választók szimpátiájának elnyerését szolgálta, színjáték volt. Walter Kohl könyve 2011 januárjában került piacra. Azonnal a bestseller listák élére került, eddig 200 000 példányt adtak el belőle.

Az év eleje óta az idősebb Kohl fiú, aki külső megjelenése alapján két évvel fiatalabb öccsével együtt akár apjuk klónja is lehetne, nem vesztegeti az idejét, és szorgalmasan járja a tévéstúdiókat, hogy talkshowkban számoljon be sanyarú gyermekkoráról. Ezekben többek között arról számol be, hogy apja soha nem sátorozott vele és lekicsinylően nyilatkozott az íróasztala méretéről, amikor már befektetési bankárként azt megmutatta neki New Yorkban.

Amint arról korábban már beszámoltunk, nyár elején újabb könyv jelent meg a Kohl családról: ezúttal Hannelore Kohl életéről, egy újságíró tollából. Talán nem meglepő, hogy ez az írás sincs jótékony hatással az exkancellár jóhírére, hiszen egy végtelenül magányos, kényszerek között élő asszonyt s annak érzéketlen, önző férjét festi le. Ennek a műnek egyetlen hét elég volt ahhoz, hogy az adott hónapban a legmagasabb eladott példányszámot érje el a szakkönyvek között a német piacon, rövid idő alatt 160 000 darabot adtak el belőle.

Helmut Kohl első felesége halála óta nem magányos: bár fiaival nincs, illetve kevés a kapcsolata, 35 évvel fiatalabb második felesége egy percre sem hagyja magára. Vannak, akik szerint már teljes egészében az ő kezében van az irányítás az egykor (minden értelemben) hatalmas ember házában: ő dönti el, ki, mikor nyerhet bebocsátást. Sok régi alkalmazottat elküldött, és amióta a volt kancellár betegsége miatt nehezen beszél, minden baráti találkozásnál is végig ott van, hogy segítse a kommunikációt. Férje fiaival neki sincs jó kapcsolata, különösen azóta, hogy azok megakadályozták, hogy édesanyjuk helyét a Hannelore Kohl által egykor létrehozott alapítvány élén is átvegye.

A már-már szappanoperává terebélyesedő történet újabb fejezettel bűvült, amikor Helmut Kohl úgy döntött, távolmarad a volt feleségének szentelt megemlékezésről. A Der Spiegel címlapon hozza, és 9 oldalas írásban magyarázza a történések hátterét.

Az írás alcímét Thomas Mann regényéből, a Buddenbrook házból kölcsönözték: Egy család hanyatlása. A cikken négy újságíró dolgozott, akik figyelmeztetik az olvasót, hogy a látszat ellenére itt többről van szó, mint magánéleti vitáról. 

Aki a Kohl család házának pincéjében felhalmozott jegyzeteket, naplókat, leveleket és jegyzőkönyveket örökli, az hatalmat örököl. Tőle függhet majd, hogy mi lesz a megítélése a jövőben annak az embernek, aki senki máshoz nem hasonlítható hatással volt a háború utáni Németország történelmére.

Hajnal Anett

Friss hírek