Visszatérnének a bálnavadászok

Japán még idén visszaküldené bálnavadász flottáját az Antarktisz vizeire. Az anyagi problémák, az aktivisták heves ellenállása és az új szabályok miatt eredetileg úgy tűnt, Tokió leállítja az antarktiszi bálnavadászatot. A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (NBT) találkozóján elhangzottak alapján azonban az feltételezhető, hogy Japán a bálnavadászat újraindítását tervezi. A Sea Shepherd Conversation Society – amely társaságnak köszönhetően a mostani bálnavadászati szezon is korábban véget ért – reagálásában figyelmeztetett: visszatér a vizekre – írja a BBC.

A problémát a szervezet hajói jelentik, amelyek a szezon folytatásának és a hosszú távú vadászatnak a legfőbb akadolyozói. „Jelenleg tárgyalások folynak arról, hogy hogyan tudnánk visszaküldeni a bálnavadász flottát a déli sarkvidékre” – mondta Morisita Dzsodzsi, az NBT japán delegáltjának helyettese, a Halászati Ügynökség tisztviselője, aki szerint „egyszerűen a Sea Shepherd szervezet támadásait kell valamilyen úton kivédenünk”. Morisita utalt arra is, „az idei támadások olyan súlyosak voltak, hogy a legrosszabb elkerülése érdekében nem volt más választásunk, mint a szezon lefújása”. A Sea Shepherd évről évre növeli, míg Japán csökkenti flottájának erejét, ezért a mostani szezonban először voltak létszámfölényben az aktivisták. Az eredetileg tervezett 850 csukabálna helyett csak 170-et sikerült levadászni. Egyelőre kérdéses, hogy hogyan lehetne megvédeni a bálnavadász flottát, Morisita szerint ugyanis az őrhajók kivezénylésével jogilag ingoványos talajra lépne Japán.

A Jersey-ben tartott NBT ülés alatt a japán delegáltak képeket és videókat mutattak be, amelyeken az aktivisták világító fáklyákkal és kellemetlen szagú vajsavat tartalmazó üvegekkel támadtak meg bálnavadász hajókat, amiktől kigyulladtak a hajók hálói. Olyan képanyag is előkerült, amelyen a Sea Shepherd egyik hajója nekiütközik a bálnavadászoknak, illetve amelyen megerősített kötéllel próbálják tönkretenni a propellert. A Japánok számára az is problémát jelent, hogy a jövő évtől életbe lépő tengeri szennyezésre vonatkozó szabályok szigorodása értelmében a nehéz fűtőolajt szállító – és egyébként a japán bálnavadász flotta központi, úszó feldolgozóüzemeként működő – Nisshin Maru nem hajózhat az Antarktisznál. További akadálynak tűnik az anyagi feltételek romlása is, Japán költségvetése már a földrengés és a szökőár ideje előtt is bajban volt, ráadásul a bálnahúsra irányuló kereslet csökkenésével megnövekedtek a vadászat költségei. Morisita szerint azonban mindezek kisebb problémákat jelentenek a Sea Shepherd heves ellenállásához képest.

Az NBT ülésének ideje alatt a Sea Shepherd aktivistái az épület előtt tiltakoztak, a szervezet ugyanis el van tiltva a részvételtől. Paul Watson, a szervezet vezetője egyik blogbejegyzésében utalt rá, hogy a Sea Shepherd is vissza fogja küldeni a flottáját a Déli-óceánra: „a Sea Shepherd is visszatér, és újfent akadályozni fogja a japán hajók tevékenységét”. „Ha visszatérnek, elindítjuk az Isteni Szellő Hadműveletet, és a Bob Barker, a Steve Irwin, valamint a Brigitte Bardot hajók hamar visszatérnek a messzi és viharos dél-óceáni Bálnaszentélybe, hogy azt tegyék, amiben a legjobbak vagyunk – megvédjük a bálnákat!”

Peragovics Tamás

Friss hírek