Vége a hivatalbezárási láznak?

Mint ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a Szlovák Belügyminisztérium dél-szlovákiai hivatalok bezárását tervezte a közigazgatási reform keretében. A Híd-Most lenne a garancia arra, hogy nem lesznek hivatalbezárások?

Míg az MKP teljes mellszélességgel tiltakozott a reform ellen, a Most-híd szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen a tervezetnek még át kell jutnia a Koalíciós Tanácson, amit a Híd nem fog hagyni. Az alapelv szerint a munkanélküliségi ráta, és a földrajzi fekvés függvényében választották ki a négy hivatalt, melyet bezárásra akartak kényszeríteni. Ez a négy hivatal a szenci, a kassai, a párkányi, és a bazini. Az elv több ponton megdőlni látszott, így sehogy sem állt össze a képlet, hogy valójában miért is akarják ezeket a hivatalokat bezárni.

A sme.sk egy januári cikkéből megtudhattuk, hogy a párkányi hivatal azért lett létrehozva, mert az újvári járás (mely alá Párkány is tartozik), annyira nagy, hogy a járás egyes részei 70-75 km-re vannak a hivataloktól, és ezekről a területekről nincs egyenes járat a hivatalhoz, csak átszállással lehet megközelíteni azt. A felmérések szerint a leglátogatottabb hivatalok Szlovákiában a munkaügyi- és szociális hivatalok, az adóhivatal, az általános körzeti hivatalok, a földhivatal és a rendőrség. Az első kettőnek, illetve a rendőrségnek volt kihelyezett hivatala Párkányban, de a távolság miatt érthető volt az állami hivatalnokok számának a növelése, hogy a lakosoknak ne kelljen a járási hivatalokba beutazni.

Az egyes körzetek válasza a tervezetre

Németh Gabriella, a szenci képviselő-testület képviselője etnikai alapú intézkedéseket sejt a háttérben. Ennek megfelelően léptek fel a tervezet ellen, petíció formájában, melyet nem csak Szenc lakossága, hanem az a 29 község is megkapott, aki érintett lenne a hivatal bezárásában. A párkányi képviselő-testület egy testületi ülésen egyhangúlag fogadott el egy határozatot, melyben tiltakoznak a helyi körzeti hivatal tervezett megszüntetése ellen.

Kassa-vidéken (akárcsak Pozsony, Kassa is fel van osztva Kassára, és Kassa-vidékre) 13 hivatalt szeretnének bezárni, bár nem is ez a megfelelő kifejezés rá, hiszen nem egészen bezárni, inkább összevonni szeretnének hivatalokat, írja a sme.sk. Így lenne egy hivatal Kassán ezentúl a földhivatal és az erdészeti. A tervezet szerint mindenki maradna a helyén, az alkalmazottaknak is továbbra lenne munkája, ugyanott, csak épp más vezetés alá tartoznának. Az ellen javaslatok szerint ezért semmi értelme megbolygatni az apparátusokat.

Mit gondolnak a pártok?

„A témát mi vetettük fel, a körzeti hivatalok körének szűkítését nem támogatjuk, s ez mindaddig így lesz, amíg kormányon vagyunk” – mondta Bugár Béla az Új Szónak., de ha mégis mindenáron hivatalokat akarnak megszüntetni, tegyék ezt olyan térségben, ahol 15 ezer fős járások vannak. A Most-Híd mögött felsorakozott az SDKÚ is, mondván ők sem járulnak hozzá a bezárásokhoz.

Somogyi Szilárd, az SaS képviselője elmondta a Bumm-nak, hogy ez a tervezet közel sem a magyarok ellen irányul, ők ha tehetnék, nem is négy hivatalt zárnának be, hanem 28-at az 50-ből. Elgondolása szerint Szlovákia túl kicsi ahhoz, hogy ennyi hivatal kelljen az irányításához, amiket ráadásul a polgárok fizetnek, az utolsó centig. Az SaS az egész megyerendszer átalakítását is felvetette, így például Dunaszerdahely, Komárom, és Párkány egy úgynevezett Duna menti régióként létezhetne, így összefüggő egységként lehetne azt kezelni. Somogyi cáfolja, hogy a Koalíciós Tanácson ténylegesen leállították volna a bezárási folyamatot, ahogy azt Bugár állítja, pusztán csak egy részletesebb kidolgozásra várnak, miképpen fog zajlani a bezárás. Nehéz azonban egy ésszerű elgondolásnak is érvényt szerezni, hiszen a pártok a hivatalokat arra is használják Somogyi úr szerint, hogy saját embereiket megfelelő pozícióba juttassák.

Somogyi Szilárd nyilatkozata után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szintén interjút adott a Bumm-nak, melyben elmondta, fogalma sincs, honnan vannak Somogyi úr értesülései, hiszen ott sem volt a Koalíciós Tanács ülésén, ezért meg kell erősítenie, hogy a Híd, és az SDKÚ javaslatára lezárták a hivatalbezárási folyamatot. Bugár úr nem tartja elképzelhetőnek, hogy a kereszténydemokraták meghiúsítanák a megegyezést, hiszen az ő embereik is azokban a hivatalokban ülnek, így nekik sem érdekük bezáratni azokat. Másrészt nem lehet érv az, hogy a polgárok pénzén állnak fent a hivatalok, hiszen ha bezárják azokat, és az egyszerű hétköznapi ember akár csak 20 km-el többet utazik, hogy elérje a hivatalát, akkor a sokat emlegetett spórolás során akár plusz költség is felmerülhet. Bugár Béla elmondta, hogy a Most-Híd önmagában a garancia arra, hogy nem lesznek hivatalbezárások.

Új Szó, Bumm, Parameter, Sme

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »