Magyarország támogatja a Visegrádi Négyek cseh elnökségét

Bemutatták Budapesten Csehország V4 elnökségi programját, amelynek legfőbb témái a Keleti Partnerség, Nyugat-Balkán és a Visegrádi Csoport belső összetartásának erősítése.

2011. július 1-én megkezdődött Csehország egy éves elnöksége a Visegrádi Csoportban. A cseh elnökségi program bemutatására Budapesten július 11-én került sor a cseh nagykövetségen, amelyet Helena Bambasová budapesti cseh nagykövet és Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára nyitottak meg. Prőhle szerint a V4 az elmúlt húsz év alatt egy olyan védjeggyé vált, amit sokan irigyelnek tőlünk.

A cseh programot Jiří Čistecký, a cseh külügyminisztérium nemzeti koordinátora mutatta be, aki elmondta, bár húsz év után az együttműködés céljai megváltoztak, létrejött egy visegrádi embertípus, amely szereti ezt a közösséget, és látja értelmét a csoport létézésének. A cseh elnökség kiemelkedő témája lesz az Európai Unió ügye, a Keleti Partnerség, a nyugat-balkáni országok európai közeledésének támogatása, az energiabiztonság, valamit a visegrádi államok belső összetartásának erősítése. A cseh elnökség mottója az „Innovatív Visegrád”, amely azt hangsúlyozza, hogy a közép-európai országok képesek innovatív ötletekkel és javaslatokkal előállni a közös érdekeket érintő területeken. Csehország szeretne létrehozni egy visegrádi think-tank-et is, amely a régió számára fontos témákban jó minőségű elemzéséket tudna nyújtani.

Magyarországot a rendezvényen Bátorfi Edit, a magyar V4 nemzeti koordinátor is képviselte, aki támogatásáról biztosította a cseh elnökséget. A leköszönő szlovák V4 elnökség nevében Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet és a lengyel soros EU elnökség nevében pedig Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet szólal felt. A szlovák nagykövet szerint Szlovákiának sikerült új dinamikát és erőt adni az együttműdésnek és hozzájárult ahhoz, hogy a V4 egy elismert védjegy legyen. Szerinte a csoport együttműködése példát mutathat más régióknak, legfőképpen Nyugat-Balkánnak arra, hogy létrehozzanak egy hasonló kezdeményezést. A lengyel nagykövet megköszönte az aktív szlovák elnökség munkáját és elmondta, a cseh V4 elnökségre Lengyelország számára kivételesen fontos időszakban kerül sor. A lengyel soros EU elnökséget szerinte három kulcsszó jellemzi – növekedés, biztonság és nyitottság – olyan prioritások, amelyek fontosak a csoport többi tagjának is, ezért Magyarország, Csehország és Szlovákia támogatását kérte a lengyel EU elnökség idején.

Molnár Antónia

Friss hírek