Habsburg Ottó, a szabadság képviselője volt

A legelkötelezettebb és a legszeretetreméltóbb európaiként méltatták a 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottót a keddi országos német napilapok.

A Die Welt írásának címében az utolsó osztrák császár és magyar király legidősebb fiát konzervatív kozmopolitaként, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig Közép- és Kelet-Európa fáradhatatlan követeként jellemezte. A Süddeutsche Zeitung azt emelte ki, hogy Habsburg Ottó évtizedeken keresztül harcolt az állampolgárok jogaiért. Valamennyi újság részletesen ismertette életútját, amelyet a Süddeutsche Zeitung így foglalt össze: Habsburg Ottó osztrák császár akart lenni, végül azonban az európai egyesülés és  a szabadság képviselője lett.

A konzervatív Die Welt ugyancsak ezt emelte ki, hangoztatva, hogy a náci, majd kommunista, később pedig demokratikus XX. században Habsburg Ottó elvesztette a monarchiáért vívott harcot. Ennek ellenére soha nem tartozott a megkeseredettek, az elmúlt nagyságot gyászolók közé. Ezt megakadályozta keresztény hite és határtalan optimizmusa – fogalmazott az újság, hangsúlyozva, hogy Habsburg Ottónak Európa volt az otthona.

Az újság rámutatott: amikor 1933-ban kezdetét vette az elmúlt század Európájának második tragédiája, Habsburg Ottó tudta, hogy hol a helye. A nemesi családból származó világpolgár szembeszállt a  hitleri gyűlöletpolitikával, és mindent megtett azért, hogy megakadályozza az „Anschlusst”, s hogy Ausztria megőrizze függetlenségét. A nemzetiszocializmussal szemben álló konzervatív ellenzék vezető személyiségei közé tartozott, közreműködött zsidók mentésében, és az Egyesült Államok és Nagy-Britannia akkori vezetőivel már a háború utáni rendről tárgyalt.

Kiemelte a lap Habsburg Ottó szembenállását a  kommunizmussal is, és utalt arra, hogy már a harmincas évek közepétől tagja volt – később pedig elnöke lett – annak a Páneurópai Uniónak, amely egy nemzetek felett álló, egységes Európáért küzdött.  Emlékeztetett arra, hogy 1979 és 1999 között a bajor CSU-t képviselte az Európai Parlamentben. A Die Welt szerint az egyik legszeretetreméltóbb európai konzervatív politikus volt, aki kitűnt állandó bizakodásával is.

Hasonló szellemben méltatta Habsburg Ottót az ugyancsak konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. Reinhard Olt, a lap bécsi tudósítója emlékeztetett arra, hogy az utolsó osztrák császár és magyar király legidősebb fia politikai pályafutása legfájdalmasabb élményének Ausztria hitleri „bekebelezését”, az 1938-as Anschlusst, legszebb emlékének pedig a kommunizmus – mindenekelőtt magyarországi – összeomlását nevezte. Emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó fő kezdeményezője és védnöke volt a magyar-osztrák határon rendezett „páneurópai pikniknek”, amelynek során több száz keletnémet menekült jutott át Ausztriába. Ennek kapcsán a lap utalt arra: a rendezvény nyomán Habsburg Ottó szóba került az akkori Magyar Köztársaság lehetséges elnökeként. Egész életében fáradhatatlanul küzdött legfőbb céljáért, Európa egyesüléséért – emelte ki a lap.

A liberális Süddeutsche Zeitung az életutat ismertetve a többi között hangsúlyozta: Habsburg Ottó soha nem bánkódott amiatt, hogy nem osztrák császár, hanem Európa parlamenti képviselője lett.

MTI

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »