Habsburg Ottó, a szabadság képviselője volt

A legelkötelezettebb és a legszeretetreméltóbb európaiként méltatták a 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottót a keddi országos német napilapok.

A Die Welt írásának címében az utolsó osztrák császár és magyar király legidősebb fiát konzervatív kozmopolitaként, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig Közép- és Kelet-Európa fáradhatatlan követeként jellemezte. A Süddeutsche Zeitung azt emelte ki, hogy Habsburg Ottó évtizedeken keresztül harcolt az állampolgárok jogaiért. Valamennyi újság részletesen ismertette életútját, amelyet a Süddeutsche Zeitung így foglalt össze: Habsburg Ottó osztrák császár akart lenni, végül azonban az európai egyesülés és  a szabadság képviselője lett.

A konzervatív Die Welt ugyancsak ezt emelte ki, hangoztatva, hogy a náci, majd kommunista, később pedig demokratikus XX. században Habsburg Ottó elvesztette a monarchiáért vívott harcot. Ennek ellenére soha nem tartozott a megkeseredettek, az elmúlt nagyságot gyászolók közé. Ezt megakadályozta keresztény hite és határtalan optimizmusa – fogalmazott az újság, hangsúlyozva, hogy Habsburg Ottónak Európa volt az otthona.

Az újság rámutatott: amikor 1933-ban kezdetét vette az elmúlt század Európájának második tragédiája, Habsburg Ottó tudta, hogy hol a helye. A nemesi családból származó világpolgár szembeszállt a  hitleri gyűlöletpolitikával, és mindent megtett azért, hogy megakadályozza az „Anschlusst”, s hogy Ausztria megőrizze függetlenségét. A nemzetiszocializmussal szemben álló konzervatív ellenzék vezető személyiségei közé tartozott, közreműködött zsidók mentésében, és az Egyesült Államok és Nagy-Britannia akkori vezetőivel már a háború utáni rendről tárgyalt.

Kiemelte a lap Habsburg Ottó szembenállását a  kommunizmussal is, és utalt arra, hogy már a harmincas évek közepétől tagja volt – később pedig elnöke lett – annak a Páneurópai Uniónak, amely egy nemzetek felett álló, egységes Európáért küzdött.  Emlékeztetett arra, hogy 1979 és 1999 között a bajor CSU-t képviselte az Európai Parlamentben. A Die Welt szerint az egyik legszeretetreméltóbb európai konzervatív politikus volt, aki kitűnt állandó bizakodásával is.

Hasonló szellemben méltatta Habsburg Ottót az ugyancsak konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. Reinhard Olt, a lap bécsi tudósítója emlékeztetett arra, hogy az utolsó osztrák császár és magyar király legidősebb fia politikai pályafutása legfájdalmasabb élményének Ausztria hitleri „bekebelezését”, az 1938-as Anschlusst, legszebb emlékének pedig a kommunizmus – mindenekelőtt magyarországi – összeomlását nevezte. Emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó fő kezdeményezője és védnöke volt a magyar-osztrák határon rendezett „páneurópai pikniknek”, amelynek során több száz keletnémet menekült jutott át Ausztriába. Ennek kapcsán a lap utalt arra: a rendezvény nyomán Habsburg Ottó szóba került az akkori Magyar Köztársaság lehetséges elnökeként. Egész életében fáradhatatlanul küzdött legfőbb céljáért, Európa egyesüléséért – emelte ki a lap.

A liberális Süddeutsche Zeitung az életutat ismertetve a többi között hangsúlyozta: Habsburg Ottó soha nem bánkódott amiatt, hogy nem osztrák császár, hanem Európa parlamenti képviselője lett.

MTI

Friss hírek