Tajvan fogadta az első „független” kínai turistákat

Megérkeztek Tajvanra az első „független” kínai turisták, mely jelentős előrelépés lehet a két ország kapcsolatában. Évtizedek óta először engedték meg, hogy „szárazföldi turisták” egyedül barangoljanak a szigeten.

Kedden délelőtt mintegy 300 „független” – azaz nem a helyi hatóságok által ellenőrzött csoportos utazáson résztvevő – turista érkezett Kínából Tajvanra – jelentette a BBC. A csoportot érkezésükkor ajándékokkal és nagy médiaérdeklődéssel fogadták a Tajpej Szung-san repülőtéren. A turistákat egyenként fogadta Csao Hszin-ping (Chao Hsin-ping), Tajpej főváros Informatikai és Idegenforgalmi Osztályának biztosa – számolt be a történelmi lépésről a Taiwan Headlines. A lépés újabb jele a Ma Jing-csiu (Ma Ying-jeou) tajvani elnök 2008-as megválasztása óta felmelegedő kapcsolatoknak.

Szigorúan ellenőrzött turistacsoportok eddig is látogathatták a szigetet, de a Kínai Népköztársaságból érkezők számára csak most tették lehetővé, hogy önállóan is bebarangolják a szomszéd országot. Tajvan és Kína között csak nemrég hagyott alább a több évtizedes feszültség, ugyanis mindkét fél egyaránt saját területe részének tekinti a másik országot. Kína nem hajlandó elismerni a szigetország függetlenségét és azzal fenyegetőzik, hogy erőszakot alkalmaz, ha a sziget valaha is lépéseket tenne formális függetlensége kinyilvánítására.

Korábban Tajvan attól félt, hogy a turisták tovább tartózkodhatnak az országban, mint azt vízumuk megengedi, illegálisan dolgozhatnak vagy kémkedhetnek Kínának. Ezen félelmeket a közelmúlt során felváltotta a szabadabb turizmus jelentette gazdasági előnyök reménye: tajvani hivatalnokok máris jelentős bevétel-növekedést várnak az idegenforgalomból, tisztviselők becslései szerint a turistákon évi 3-600 millió dollárt (55–110 milliárd forint) is kereshet az állam. Csao Hszin-ping szerint a program óriási üzleti lehetőségeket hoz: „arra számítunk, hogy évente több mint 1,7 millió kínai turista látogat majd Tajpejbe, mely mintegy 82 millió dollárnyi hasznot hoz a városnak” – mondta a Taiwan Headlinesnak. Bár Tajvanba most már könnyebb lehet a kínai kémek beszivárgása, úgy tűnik, hogy a korlátozások többsége elsősorban kínai oldalról jön.

Mind Peking, mind Tajpej óvatos a közeledő lépésekkel: egyelőre naponta csupán 500 „független” kínai turista léphet be Tajvanra, és ők is csak  pekingi, shanghaji vagy hsziameni (Xiamen) lakosok lehetnek. A Tajvanra látogató kínai turistáknak utazásuk előtt először engedélyt kell kapniuk a kínai rendőrségtől is. Erre azért van szükség, mert ellentétben a napi 4000, csoportos utakon Tajvanra érkező kínai turistával, a független kínai utazók gyakorlatilag bármit megtehetnek, ha odaérnek. Többek között kapcsolatba léphetnek a tajvani székhelyű kínai „másképp gondolkodókkal”, a tibeti aktivistákkal és a Kínában betiltott Falungong spirituális csoport tagjaival is. A legtöbb turista, aki kedden Tajvanra érkezett azt mondta, hogy egyszerűen csak szerette volna bejárni a szigetet a saját tempójában, mások pedig rokonaikat akarják meglátogatni.

A Nemzeti Bevándorlási Hivatal elmondta, hogy 291 (111 pekingi, 108 hsziameni és 72 shanghaji) kínai állampolgár kérte, hogy az utazási program első napján látogathasson el Tajvanra. A Hivatal csak kilenc pályázatot utasított el – írta a The China Post.

Tusor Anita

Friss hírek